HomeInspiratieBeste kamerplanten voor in de schaduw

Beste kamerplanten voor in de schaduw

Als je op zoek gaat naar kamerplanten dan kunnen die vast niet allemaal in de zon staan. Dat hoeft ook niet, want er zijn genoeg kamerplanten die prima in de schaduw kunnen staan. Sterker nog: er zijn soorten die zeker niet houden van de volle zon. Dan kunnen hun bladeren verbranden of ze drogen te snel uit, ook al geef je ze regelmatig water. De kamerplanten in dit artikel kun je prima op een schaduwrijk plekje in je woonkamer of slaapkamer zetten.

Cactus Euphorbia

De makkelijkste plant in onze top 5 is ongetwijfeld de Cactus Euphorbia. Deze plant kan in de schaduw maar hij vindt het in de zon ook prima. Dus als je je huis opnieuw gaat inrichten en de plant krijgt een ander plekje dan zal hij zich daar ook prima thuis voelen. Zoals het een cactus betaamt drinkt hij weinig, eens in de paar weken een scheutje water is al voldoende. 

Dracaena Marginata

De Dracaena Marginata is een stoere plant die uit kan groeien tot een fraai boompje. Hij heeft maar weinig zonlicht nodig. Natuurlijk zet je hem niet helemaal in het donker, maar hij is heel tevreden als hij maar af en toe van een glimpje zon kan genieten. Daar komt bij dat hij ook nog eens weinig water nodig heeft. Eens per week water geven is voldoende. Als de bladeren bruine puntjes krijgen dan krijgt de plant toch wat te weinig water of zonlicht en moet je hem dus net wat extra vertroetelen. 

Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia is een fraaie plant met enorme fraai gevormde bladeren. De plant is afkomstig uit het Braziliaanse regenwoud waar hij zich graag terugtrekt tussen andere planten en dus weinig direct zonlicht krijgt. Zodra de zon ondergaat vouwt de Isabella haar bladeren samen. Zodra het weer licht wordt gaan de bladeren weer open. In jouw huis is een plek in de schaduw of half in de schaduw ideaal voor deze plant. 

Zamioculcas

De Zamioculcas is een plant met weinig wensen, laat staan eisen. Hij kan prima in de schaduw staan en heeft maar eens in de paar weken een beetje water nodig. Een ideale plant dus voor mensen die niet gezegend zijn met groene vingers maar toch graag wat groen in de woonkamer willen hebben. De plant kan in een ruime pot met gemak zo’n 60 tot 80 cm hoog worden en is daarom ook prima geschikt als blikvanger in je interieur. 

Polyscias Fabian

De Polyscias Fabian heeft zelfs in zijn naam al verborgen dat hij van schaduw houdt. Polyscias is namelijk Grieks voor ‘veel schaduw’. Daarnaast is het ook nog eens een harde werker. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof wat natuurlijk prima is voor het klimaat in huis. In het wild komt hij voor in de jungles van onder andere Zuid-Amerika en Azië. In de volle grond en zonder dat iemand hem tegenhoudt kan hij gemakkelijk uitgroeien tot een flinke boom. In de woonkamer zal hij zich schikken naar het formaat pot waar je hem in zet. Geef je hem om de paar jaar wat meer ruimte door hem te verpotten dan zal hij daar dankbaar gebruik van maken en weer een stukje groter worden. 

Ook schaduwplanten hebben aandacht nodig

Ook al staat je plant op een onopvallend schaduwrijk plekje en heeft hij maar weinig nodig, het is wel belangrijk om in de gaten te houden of je plant het goed doet. Ziektes als bladluis, witte vlieg of spint kunnen natuurlijk altijd de kop opsteken. Controleer je planten dus regelmatig of ze daar last van hebben. Dit merk je doordat er bruine plekken op de bladeren komen of een stroperige substantie. Spint herken je aan de draden die tussen stelen en bladeren worden geweven. Vaak helpt het dan als je de plant flink sproeit met koud water of simpelweg onder de douche zet. 

Meest populair