HomeInspiratieWat zijn hydrocultuur planten?

Wat zijn hydrocultuur planten?

Hydrocultuur planten worden zo genoemd vanwege de manier waarop ze gekweekt worden. De jonge plantjes brengen hun jeugd niet in een potje met grond door maar in het water. Aan dit water worden speciale voedingsstoffen toegevoegd om de plantjes optimaal te laten groeien. Dit principe wordt op kamerplanten toegepast maar onder andere ook op groenten. De planten staan ook als ze wat groter zijn en geschikt voor de verkoop nog steeds in het water, aangevuld met hydrokorrels. Hierdoor kunnen de wortels naast voldoende water ook voldoende zuurstof opnemen zodat de plant optimaal kan groeien. 

Dé plant voor op kantoor

Vandaag de dag wordt er volop nagedacht over het inrichten van een gezond kantoor. Er wordt meer thuis gewerkt en als je dan al naar kantoor komt, voor een vergadering, een brainstorm of een afspraak met een klant dan wil je in een prettige omgeving kunnen werken. Daarom doen op steeds meer kantoren planten hun intrede. Planten zuiveren de lucht, ze nemen koolstofdioxide op en leveren zuurstof. Maar de verzorging is vaak een probleem. Als er niemand echt verantwoordelijk is dan is de kans groot dat planten die in potten in de vensterbank of op het bureau staan een trieste dood sterven. Maar kies je voor hydrocultuur planten dan is de verzorging een stuk makkelijker. 

Hoe worden hydrocultuur planten verzorgd?

Veel bedrijven besteden het verzorgen van de ‘kantoorplanten’ uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Eens in de paar weken komt er dan iemand langs die de planten nakijkt op dorre bladeren en het water bijvult. Dat water geven hoeft niet vaker, want de planten kunnen uit de hydrocultuur korrels genoeg vocht opnemen. Doordat ze niet in natte grond staan verrotten de wortels niet. Op die manier kunnen deze planten jaren meegaan zonder dat ze vervangen hoeven te worden. Veel soorten kunnen ook prima op een plek staan waar weinig licht komt. Is er echt te weinig daglicht dan kun je je voor die plekken altijd nog behelpen met een kunstvariant van een mooie plant. 

Voordelen van hydroplanten

Hydroplanten hebben veel voordelen. De plant ziet er net zo uit als wanneer je hem in een pot met grond zet. Maar als je voor dat laatste kiest dan moet de plant eens in de zoveel tijd worden verpot. De grond is dan verarmd en moet worden ververst om weer genoeg voeding voor de planten te kunnen leveren. Dit is niet alleen extra werk, het geeft ook stress voor de plant. Die moet zich immers in de nieuwe pot met grond eerst weer gaan settelen. Een ander voordeel is dat de plant gemiddeld slechts één of twee keer hoeft te worden bijgewerkt door wat snoeien of het verwijderen van dode bladeren. Hydrocultuur planten zijn vrijwel altijd groene planten dus je hebt ook geen last van uitgebloeide bloemen die je moet verwijderen. 

De aanschaf van een hydroplant

Hydrocultuur planten koop je bij een leverancier die ook vaak online prima te vinden is. Een hydrocultuur plant is wel duurder dan een plant die je in een pot grond in het tuincentrum koopt. Maar daar staat tegenover dat de plant je vele jaren plezier geeft. De plant is al uitgegroeid en wordt geleverd in een passende pot. Voor grote planten die op kantoren worden geplaatst is dat meestal een pot met kleine wieltjes zodat hij gemakkelijk kan worden verplaatst of opzij gezet als de schoonmaakploeg een ruimte een grondige schoonmaakbeurt wil geven. Als je je kantoor wilt laten inrichten met hydroplanten dan komt de leverancier meestal langs met een voorraad planten en kijkt samen met jou welke plant waar het beste tot zijn recht komt. Voor thuis kun je ook hydroplanten in kleinere potten kopen. Die kun je gewoon in de vensterbank of op een tafel zetten. 

Meest populair