HomePlantverzorgingWat is de bladvlekkenziekte bij kamerplanten en hoe verhelp je deze?

Wat is de bladvlekkenziekte bij kamerplanten en hoe verhelp je deze?

Bladvlekkenziekte is een schimmelinfectie die snel om zich heen kan grijpen als je meer planten in huis hebt. Het is een aandoening die voor je plant dodelijk is als je er niets aan doet. Bladvlekkenziekte kan voorkomen bij alle soorten planten, ook bij buitenplanten en bomen. Zelfs een boom kan er aan doodgaan als de ziekte niet wordt bestreden. Het is belangrijk om zeker te weten dat het inderdaad om bladvlekkenziekte gaat zodat je de juiste behandeling kunt inzetten. Daarom geven we je hier eerst de kenmerken waaraan je deze ziekte bij je kamerplanten kunt herkennen.

Kenmerken van bladvlekkenziekte

Zoals de naam al zegt kenmerkt bladvlekkenziekte bij kamerplanten zich door vlekjes op de bladeren. Eerst zijn ze afwijkend groen, daarna verkleuren ze van geel naar bruin en van bruin naar zwart. Het gaat om vlekken die meestal rond zijn, maar afwijkende vormen komen ook voor. Bladvlekkenziekte is niet kieskeurig en komt daarom voor op allerlei soorten planten, ook op kruiden en gewassen. Bladvlekkenziekte steekt meestal de kop op vanaf het voorjaar (april) en kan aanhouden tot in de herfst. Schimmels, waartoe deze ziekte behoort, gedijen goed bij warm en vochtig weer. Bladvlekkenziekte wordt soms ook hagelschotziekte genoemd. Dit komt omdat de aangetaste delen van bladeren uiteindelijk uitvallen waardoor gaten in de bladeren ontstaan, alsof ze een zware hagelbui over zich heen hebben gekregen. 

De bestrijding van bladvlekkenziekte

Als je eenmaal een plant hebt met bladvlekkenziekte is het zaak om zo snel mogelijk te handelen. Verwijder de aangetaste bladeren en vernietig deze. Gooi ze zeker niet in je groene container en al helemaal niet op een eigen composthoop in de tuin. Als je dat laatste doet is de kans groot dat ook planten in je tuin besmet raken met deze schimmelinfectie. Besproei aangetaste planten met een speciaal bestrijdingsmiddel tegen bladvlekkenziekte. Je tuincentrum kan je hiervoor adviseren. Het middel verdun je met water en sproei je met een plantenspuit over aangetaste planten. Als de besmette plant in de buurt staat van andere planten is het aan te raden deze eveneens te behandelen. 

Voorkomen van bladvlekkenziekte

Zeker als je al eens te maken hebt gehad met bladvlekkenziekte is het aan te raden om een herbesmetting te voorkomen. Hiervoor kun je biologische middelen gebruiken die te koop zijn bij de betere tuincentra. Laat je hier wel goed over adviseren zodat je zeker weet dat je het juiste middel inzet. Bedenk dat deze schimmel zeer sterk is en dus zonder moeite buiten kan overwinteren en in het voorjaar weer de kop kan opsteken. Controleer dus ook je buitenplanten regelmatig op bladvlekkenziekte. Als een plant buiten besmet is kun je de sporen gemakkelijk aan je handen mee naar binnen nemen en op die manier je kamerplanten besmetten. Het is belangrijk om je planten regelmatig te controleren op bladvlekkenziekte en andere aandoeningen. Vele zijn namelijk prima te behandelen als je er op tijd bij bent. In de meeste gevallen is het belangrijk om de behandeling één of meerdere keren te herhalen, zodat je de schimmel goed uitroeit. Doe je dat niet dan is de kans op een herbesmetting zeker aanwezig. 

Meest populair