HomePlantverzorgingWat zijn de meest voorkomende kamerplanten ziektes?

Wat zijn de meest voorkomende kamerplanten ziektes?

Kamerplanten kunnen net zoals mensen of dieren ziek worden. Er is een aantal kamerplanten ziektes die vaak voorkomen. Gelukkig zijn de meeste daarvan gemakkelijk te bestrijden. Voorwaarde daarvoor is dat je snel in de gaten hebt dat er iets mis is en dat je er ook zo vlug mogelijk wat aan doet. Zeker als je veel planten in huis hebt is dat belangrijk. Sommige ziektes kunnen gemakkelijk overspringen naar andere planten en dan wordt de situatie natuurlijk alleen maar vervelender. Dit zijn de meest voorkomende ziektes bij kamerplanten en hoe je er snel weer vanaf kunt komen. 

Bladluis

Een veel voorkomende ziekte bij planten is bladluis. De beestjes nestelen zich in een plant en doen zich vervolgens tegoed aan de sappen in stengels en bladeren. Die drogen daardoor uit waardoor de plant een zieltogend bestaan leidt. Je herkent bladluis aan de plakkerige aanslag op bladeren. Dit is de suiker uit het plantensap die de luis niet nodig heeft en die hij daarom uitscheidt. Het gaat hem alleen om de eiwitten. De honingdauw, zoals deze aanslag wordt genoemd, is op zijn beurt weer een voedingsbodem voor roetdauw, een zwarte aanslag op de bladeren. Als je merkt dat je plant bladluis heeft, geef hem dan een douche met de plantenspuit. Zet de plant even apart, zodat je de bladluis niet overhevelt naar andere planten. Je kunt de plant natuurlijk ook even onder de douche zetten of buiten in de regen. Herhaal de behandeling tot je geen sporen van de bladluis meer vindt op de bladeren. 

Spint

Spint herken je aan de webben die deze beestjes maken tussen bladeren en stengels van planten. Daarnaast ontstaan er witte of geelachtige plekken op bladeren die vervolgens slap gaan hangen en verdorren. Spint kun je eenvoudig bestrijden door met een plantenspuit de plant grondig te besproeien. Zet hem daarvoor even apart, zo voorkom je kruisbestuiving van andere planten. Controleer de plant enkele dagen later. Zijn er opnieuw spinnenwebben te zien dan moet je de behandeling herhalen. 

Rouwvlieg

Rouwvliegjes kunnen echt een plaag zijn. Niet alleen je planten hebben er last van, maar jij als bewoner van het huis net zo goed. De vlieg verbergt haar eitjes in de bovenste laag grond in plantenpotten. Je kunt het leggen van eitjes voorkomen door de eerste 4 cm van de potgrond te verwijderen en te vervangen door fijn zand. Hier kan de rouwvlieg namelijk zijn eitjes niet in leggen. Doe dit niet alleen bij planten waar je larven onder de bladeren hebt aangetroffen, maar als het even kan bij al je planten. Anders zullen de vliegen simpelweg een andere plant kiezen. Als je merkt dat er geen larven meer op de planten zitten kun je eventueel de nog aanwezige rouwvliegjes bestrijden met aaltjes. 

Witte vlieg

Een plaag voor je planten, de witte vlieg. Helaas komt deze ook regelmatig voor en kan flinke schade aanrichten aan je kamerplanten. Zodra je merkt dat deze parasiet het op jouw planten gemunt heeft is het zaak om hier direct iets aan te doen. Gelukkig is bestrijding vrij eenvoudig. Maak een mengsel van (groene) zeep en water en doe dit in een plantenspuit. Hiermee besproei je de aangetaste planten rijkelijk. Herhaal dit zo nodig om de paar dagen totdat je de plaaggeesten niet meer waarneemt. 

Wolluis

De wolluis dankt zijn naam aan de wollige larvenzakjes die te vinden zijn als witte stipjes op de bladeren en op de stengels van kamerplanten. Als je merkt dat er wolluis in je kamerplanten zit, verwijder dan de larvenzakjes met een vochtige doek met wat spiritus. Daarna moet je plant een uitgebreide douche krijgen met de plantenspuit. Als het om een grotere plant gaat kun je het deel waar de wolluis zich heeft genesteld ook verwijderen. Zorg ervoor dat je de snoeischaar of ander gereedschap na gebruik goed schoonmaakt. Gooi het afval van de planten niet in de groenbak maar bij het restafval om verspreiding te voorkomen. 

Ziekte voorkomen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Houd je planten gezond door je planten regelmatig te controleren op ziektes. Hoe sneller je ingrijpt, hoe kleiner de kans dat ook andere planten besmet raken of dat de plant doodgaat aan de besmetting. Besproei zieke planten altijd rijkelijk met water om ze op die manier goed te reinigen. Onder de douche zetten is ook een zeer goede methode. Zorg ervoor dat je snoeigereedschap dat je voor een zieke plant gebruikt eerst goed reinigt voordat je er eventueel bij gezonde planten mee aan de slag gaat. Zet een zieke plant als het even kan apart, het liefst buiten. Zo voorkom je dat de ziekte overslaat naar je andere planten. Kies als het even kan voor een biologisch bestrijdingsmiddel als je dat wilt inzetten tegen een plantenziekte. 

Meest populair