Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten kunnen ziek worden. Ze kunnen worden getroffen door virussen en bacteriën. Een schimmelinfectie is de bekendste oorzaak van een ziekte bij planten. Het hangt er vanaf welke ziekte je plant heeft getroffen, wat de beste behandeling daarvan is. Het is daarom belangrijk dat je ziektes op je planten leert herkennen. We geven je graag wat tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Inhoudsopgave
Schimmel
Planten kunnen gemakkelijk een schimmelinfectie oplopen. Bij planten die buiten staan gebeurt dat vaak doordat ze na een regenbui niet goed kunnen drogen. Een warme en vochtige omgeving is een ideale broedplaats voor schimmels. Binnen kan een plant gaan schimmelen als hij te veel water krijgt. Zorg er bij kamerplanten dus altijd voor dat ze niet continu met hun voeten in het water staan, zeker niet bij warm weer. Schimmel kan zich op verschillende manieren uiten.
Zo herken je een schimmel aan vlekken op de bladeren. Sommige schimmels geven een wit waas over de plant, zoals bijvoorbeeld meeldauw. Er zijn echter ook schimmels die zich op de wortels vormen en die zijn uiteraard lastiger te herkennen. Als de plant het niet goed doet en de bladeren laat hangen is het dan ook aan te raden om de plant uit de grond te halen en de wortels te controleren.
Hagelschotziekte
Hagelschotziekte kenmerkt zich, zoals de naam al aangeeft, door gaten in de bladeren van een boom, struik of plant. Als je plant hagelschotziekte heeft is het zaak om de aangetaste bladeren weg te snoeien en deze af te voeren via het restafval. Vervolgens kun je de aangetaste boom of plant behandelen met spuitzwavel. Dit is een milieuvriendelijke bestrijding. Let er wel op dat gaten in de bladeren ook een andere oorzaak kunnen hebben. De plant kan te maken hebben met een tekort aan stikstof of magnesium. Ook insecten en andere dieren zoals slakken, kunnen gaten in bladeren van planten knagen.
Luizen
Een plant kan worden getroffen door verschillende soorten luizen. Bladluis komt het vaakst voor, maar ook dopluizen en schildluizen kunnen een ware plaag vormen voor je planten. Je herkent ze doordat de bladeren van je planten plakkerig worden. Dit wordt veroorzaakt door honingdauw. Het wordt gevormd door de suikers die de luizen afscheiden. Die suikers hebben ze namelijk niet nodig, het gaat ze om de eiwitten in de plantensappen. Honingdauw kan roetdauw veroorzaken, een zwarte aanslag op de bladeren van je planten. Bestrijd de luizen door ze te sproeien met koud water. Zet de plant als dat kan apart van andere, niet aangetaste planten om verdere verspreiding te voorkomen. Eventueel kun je een biologisch bestrijdingsmiddel inzetten als water alleen niet voldoende helpt.
Wolluis
Een hardnekkige en zeer besmettelijke luizensoort is de wolluis. Deze herken je aan witte stipjes op de bladeren of in de ‘oksels’ van plantenstelen. Dit zijn eierzakjes van deze parasiet. Als je merkt dat een plant is besmet met wolluis is het belangrijk om direct actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen. Als het om een kamerplant gaat kun je de eierzakjes weghalen met een vochtig doekje met spiritus. Spoel de plant vervolgens goed af onder de kraan of gebruik voor een grotere plant de douche. Gaat het om een plant in je tuin dan ga je op dezelfde wijze te werk en kun je daarna de plant afspuiten met de tuinslang en sproeier. Je kunt ook aangetaste delen van een plant wegsnoeien. Let er dan op dat je je tuingereedschap na afloop grondig reinigt om besmetting van andere planten te voorkomen. Gooi snoeiafval niet in de groene container maar bij het restafval in een gesloten zak.
Spint
Het is de spinmijt die spint veroorzaakt. Het is een spinachtig diertje dat zijn web maakt tussen de bladeren en stengels van je planten. Spint kan zowel op kamerplanten voorkomen als op tuinplanten. Daarnaast verschijnen er witte of geelachtige vlekken op de bladeren van aangetaste planten. Als je hier niets aan doet zullen bladeren uiteindelijk afsterven en gaat de plant dood. Aangezien de spint gemakkelijk overstapt naar andere planten is het belangrijk om deze plaag snel de kop in te drukken. Kamerplanten kun je besproeien met water om ze te ontdoen van de spinnenwebben en de beestjes. Je kunt je plant daarvoor ook onder de douche zetten. Buitenplanten kun je sproeien met de tuinslang. Herhaal deze behandeling een aantal keren tot je zeker weet dat de beestjes zijn uitgeroeid. Je kunt eventueel ook een biologisch bestrijdingsmiddel tegen spint inzetten.Â