HomePlantverzorgingPlantenlamp: wat is het en hoe werkt het?

Plantenlamp: wat is het en hoe werkt het?

Je wilt jouw planten natuurlijk de beste verzorging geven. Water en licht zijn de twee belangrijkste aandachtspunten voor jouw plant. En om ervoor te zorgen dat jouw planten optimaal kunnen groeien en bloeien kun je hiervoor hulpmiddelen gebruiken. Onder andere de plantenlamp is een van je mogelijkheden. Wat is dit precies en hoe werkt het? Hier lees je alles wat je moet weten over de plantenlamp.

Wat is een plantenlamp?

Een plantenlamp is een speciale lamp waarmee je de groei van planten bevordert. Daarnaast gebruik je de lamp ook voor het creëren van een nieuwe lichtbron voor in de winter. Op deze manier vormt de lamp een aanvulling op het natuurlijke daglicht en overleeft je plant de winter. Benieuwd naar de voordelen van een plantenlamp? Die lees je hier:

  • Met de plantenlamp is het mogelijk om planten te laten groeien op een donkere plek zonder daglicht.
  • Een goede plantenlamp is belangrijk voor het creëren van optimale omstandigheden voor de overwintering van planten.
  • Plantenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waardoor je altijd de geschikte lamp kunt aanschaffen.

Zo werkt een plantenlamp

Een plantenlamp imiteert natuurlijk zonlicht waarmee het mogelijk is om fotosynthese bij planten te optimaliseren. Kunstmatig daglicht creëert de juiste verhoudingen van het natuurlijk kleurenspectrum. Dit spectrum bestaat uit groen, rood en blauw. Het blauwe en rode licht wordt door de planten gebruikt, maar er moet wel sprake zijn van de juiste verhoudingen. Blauw ondersteunt de groei van de plant zelf, terwijl rood juist zorgt voor de groei van bloemen en vruchten. Groen wordt niet gebruikt en wordt dan ook alleen gereflecteerd. Teveel blauw of te weinig rood zorgt ervoor dat de groei van je planten niet wordt bevorderd. Goede verhouding is dan ook erg belangrijk.

De beste plantenlampen voor jouw groene vrienden

Groeilampen, LED-lampen, natriumdamplampen, energiebesparende lampen: er zijn volop mogelijkheden in je zoektocht naar een plantenlamp. Wat is de beste keuze voor jouw groene vrienden? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste soorten:

  • Groeilamp: een groeilamp is niet de meest ideale keuze voor het verlichten van planten. Ze hebben vaak een te hoog rood component en kan hierdoor zorgen voor overmatige groei. 
  • LED-lamp: LED is wat duur in de aanschaf, maar ze hebben een zeer laag energieverbruik. Daarnaast is het goed mogelijk om een speciale LED-plantenlamp aan te schaffen die over het juiste kleurenspectrum beschikt. 
  • Natriumdamplamp: deze lampen hebben een zeer hoge lichtsterkte en zijn zeer helder. Ze hebben echter niet het ideale lichtspectrum voor het creëren van natuurlijk licht. Het hoge energiegebruik en de hoge aanschaf zijn andere mogelijke nadelen.
  • Energiebesparende lamp: energiebesparende plantenlampen hebben een lage warmteontwikkeling en hebben vaak een compact ontwerp. Zo zijn ze zeer geschikt voor het verlichten van planten. Nog meer energie besparen doe je met speciale LED-lampen.

Ontdek jouw voordelen met plantenverlichting

Een LED-lamp wordt door velen gezien als de juiste keuze voor het aanschaffen van een plantenlamp. De lamp is wat duurder in aanschaf, maar daar krijg je veel kwaliteit voor terug. En omdat de lamp in verschillende soorten verkrijgbaar is, is het altijd mogelijk om de juiste lamp aan te schaffen voor jouw plant. Wil je jouw planten genoeg licht geven en de groei bevorderen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een plantenlamp!

Meest populair