HomePlantverzorgingTips voor als je monstera bladeren slap hangen

Tips voor als je monstera bladeren slap hangen

Hangen de bladeren van jouw monstera slap? Deze prachtige plant is een mooie toevoeging aan jouw interieur en het is zonde als de plant niet in vol ornaat in de woonkamer staat. Gelukkig hoeven slappe bladeren niet meteen het einde van jouw monstera te betekenen. Hier lees je een aantal handige tips voor als je monstera bladeren slap hangen: zo staat jouw plant er snel weer goed bij!

Dit is de mogelijke oorzaak

Een monstera met slappe bladeren: het komt vaker voor dan je denkt. Het is zelfs een van de meest voorkomende problemen in de verzorging van deze plant. Hoewel een monstera bekend staat om de makkelijke verzorging, is het goed om te weten wat jouw plant nodig heeft. En helaas voor jou kunnen planten niet praten, waardoor je er niet altijd even makkelijk achter komt wat de oorzaak is. Maar wanneer jij te maken hebt met een monstera waarvan de bladeren slap hangen, kan dit verschillende oorzaken hebben.

De belangrijkste oorzaak is het geven van te weinig water. Wanneer je jouw monstera te weinig water geeft, is een van de eerste tekenen dat de bladeren slap gaan hangen. Op den duur zullen de bladeren zelfs gaan afsterven. Wanneer de grond te droog is en de plant daarnaast ook in droge lucht staat hangen de bladeren slap. 

Wat kun je doen aan slappe bladeren?

Jouw monstera ziet er een stuk minder levendig uit door de slappe bladeren. Gelukkig kun je er heel makkelijk iets aan doen. Onderstaand vind je enkele tips voor het oplossen van dit probleem en kun je weer gaan genieten van jouw mooie plant:

  1. Meer water geven: slappe bladeren zijn vaak een teken van te weinig water. Wanneer je ziet dat de bladeren van je monstera slap hangen, is het dan ook belangrijk om eerst wat meer water te gaan geven. Vaak heeft je plant ook een droge grond. In de lente en zomer moet de grond altijd licht vochtig worden gehouden.
  2. Een luchtbevochtiger gebruiken: hoge luchtvochtigheid doet wonderen voor je plant. Is er vooral sprake van droge lucht in de ruimte, dan kan dit slappe en gekrulde bladeren tot gevolg hebben. Een luchtbevochtiger voor in het voorjaar en de zomer doen wonderen.
  3. Niet in direct zonlicht: je monstera kan prima zonder direct zonlicht en zal hier zelfs goed op gedijen. Direct zonlicht is geen goede keuze: jouw plant kan hier niet goed tegen en zal dan ook sneller slap gaan hangen en zelfs doodgaan.

Zo geniet je jarenlang van jouw monstera

De monstera is niet voor niets een van de meest populaire planten van het moment. Ze zijn uniek door het bijzondere gatenpatroon en daarnaast zijn ze ook heel gemakkelijk te onderhouden. En wanneer je te maken hebt met slappe bladeren, dan betekent dit meestal dat je de plant iets te weinig water geeft. Zodra je wat meer water geeft en je de grond (in de lente en zomer) licht vochtig houdt, dan zal jouw plant hier optimaal van gaan profiteren. Goede verzorging zorgt ervoor dat je jarenlang kunt gaan genieten van je monstera!

Meest populair