De monstera is een van de meest populaire planten van dit moment en dat is niet vreemd: deze plant heeft een unieke en stijlvolle uitstraling en staat daarnaast mooi in ieder interieur. En hoewel de monstera over het algemeen een gezonde en sterke plant is, kan ook deze plant worden getroffen door een plantenziekte. Wat zijn de meest voorkomende monstera ziektes en welke oplossingen zijn hiervoor? Dat leggen we hier aan je uit!
Inhoudsopgave
Dit moet je weten over de monstera
De monstera is een makkelijke plant die niet alleen graag op een lichte standplaats staat, maar die de volle zon liever vermijdt. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel water je jouw plant moet geven: teveel kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten, maar te weinig water laat de bladeren slap hangen. De monstera is niet heel gevoelig voor ziektes en plagen, maar ook niet immuun. Het kan daarom zomaar voorkomen dat jouw plant hiermee te maken krijgt.
De meest voorkomende monstera ziektes + oplossing
- Bladluis: de monstera is een van de planten waar bladluis zich graag aan hecht. Wanneer je ziet dat je monstera gekleurde bladeren heeft, is de kans groot dat er sprake is geweest van bladluis.
Oplossing: goede potgrond en regelmatig gebruik van plantenvoeding zorgt ervoor dat je monstera in de toekomst meer weerstand heeft tegen bladluis.
- Spint: spint is een infectie van mijten die op je plant terecht komen. Ze zijn klein en daardoor niet makkelijk te zien. Spint voedt zich met voeding van de plant, waardoor deze niet genoeg voedingsstoffen krijgt.
De oplossing: bij spint is het belangrijk om de aangetaste bladeren en takken te verwijderen. Je kunt een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken
- Trips: trips zijn kleine witte beestjes die eruit zien als stipjes op het blad van je plant. Ze zijn over het algemeen bijna niet te zien met het blote oog. Trips prikken in het blad op zoek naar voedingsstoffen. Je kunt een besmetting dan ook herkennen aan grijze puntjes op het blad.
Oplossing: trips zijn immuun voor veel middelen, waardoor je alleen kans hebt met chemische bestrijdingsmiddelen, zoals een oplossing van gele zeep met spiritus of methanol. Besproei de plant hiermee totdat de plaag weg is.
Zo voorkom je ziektes bij je monstera
Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe kun je ziektes aan je monstera voorkomen? In de eerste plaats is de juiste standplaats belangrijk: licht en water zijn ook erg belangrijk. Teveel water kan voor wortelrot zorgen, maar te weinig water maakt je plant gevoeliger. Verkeerde omstandigheden zorgen ervoor dat je plant meer kwetsbaar is voor ziektes en infecties. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om jouw monstera extra te verzorgen met goede plantenvoeding. Op deze manier bouwt je plant een betere weerstand op. Hoewel je monstera ziektes nooit helemaal kunt voorkomen, ben je met een goede verzorging verzekerd van betere bescherming. En omdat jouw monstera van nature al een sterke jongen is, hoef je niet teveel te vrezen!