HomePlantverzorgingBladeren van mijn plant hebben witte stipjes, wat te doen?

Bladeren van mijn plant hebben witte stipjes, wat te doen?

Als je ontdekt dat er witte stipjes op de bladeren van je planten zitten dan is het natuurlijk duidelijk dat er iets mis is. Die stipjes wijzen doorgaans op een aanval van bladluis. Er zijn verschillende soorten bladluizen die je planten kunnen aantasten. Het is zaak om hier snel iets tegen te doen voordat je plant er aan onderdoor gaat. Het goede nieuws is dat bladluis over het algemeen vrij gemakkelijk te bestrijden is. 

Hoe raakt je plant besmet met bladluis?

Een besmetting met bladluis heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Als je in de zomer de buitendeur open hebt staan of een raam dan dwarrelen de bladluizen zo naar binnen. Je ziet of hoort ze niet, dus tegenhouden is lastig. Bladluizen komen vaak af op de geur van een plant. Ook een plant die wat sterker ruikt omdat hij niet in topconditie is kan op die manier bladluis aantrekken. 

Is bladluis besmettelijk?

Bladluizen planten zich razendsnel voort. Daar komt bij dat er soorten zijn die in de zomer vleugels hebben en dus heel eenvoudig kunnen verhuizen naar een naastgelegen plant. Ja, bladluis is dus zeker besmettelijk. Dankzij het razendsnel kunnen voortplanten kunnen luizen zich ook nog eens in no time tot enorme aantallen vermenigvuldigen. Met andere woorden het ene moment lijkt er nog niets aan de hand en het volgende moment zit je plant onder de bladluis. 

Waarom is bladluis schadelijk voor de plant?

Bladluizen voeden zich met de sappen uit de plant. Ze hebben vooral eiwit nodig. Daar heeft de plant niet zo veel van dus moeten ze veel sap opzuigen om aan hun trekken te komen. Daardoor krijgen ze ook veel suikers binnen. Die hebben ze niet nodig en scheiden ze uit. Dat is de plakkerige substantie met witte stipjes die je op de bladeren aantreft als een plant last heeft van bladluis. Als de luizen in groten getale aanwezig zijn kun je je voorstellen dat ze heel wat voedingsstoffen aan de plant onttrekken. Een plant kan op die manier uiteindelijk zelfs bezwijken aan een bladluizenplaag. 

Hoe kun je bladluis bestrijden?

Gelukkig kun je bladluis redelijk gemakkelijk bestrijden. Luizen zijn niet echt helden, zelfs van koud water gaan ze al dood. Je kunt een aangetaste plant dus het beste even buiten zetten en flink besproeien met een plantenspuit. Als de plant er tegen kan dan kun je hem ook een paar dagen buiten laten staan als het regent, dan spoelen de luizen er vanzelf af. Let daarbij op de temperatuur, niet alle planten kunnen tegen kou en dan maak je het dus alleen maar erger. Maar een frisse zomerbui is vaak heel afdoende. 

Spuiten met vergif? Niet doen!

Sommige fabrikanten van bestrijdingsmiddelen beweren dat je een plant die bezoek heeft van bladluis meteen met gif te lijf moet gaan. Maar dat is in vrijwel alle gevallen echt niet nodig. Bestrijden met gif doet vaak meer kwaad dan goed. Het gif komt immers ook op de bladeren van de plant terecht en in de grond waar de plant in staat. Vervolgens neemt de plant deze stoffen op en dat is vaak niet echt bevorderlijk voor het welzijn van je plant. 

Natuurlijke vijanden in de tuin

Ook planten die in je tuin staan kunnen last hebben van bladluis. Maar buiten heeft de bladluis wel een aantal natuurlijke vijanden. Het lieveheersbeestje is een bekend voorbeeld. Die is dol op bladluizen en voedt zich er graag mee. Wat je ook kunt doen is een paar brandnetels op een strategische plek in de tuin zetten. Niet dat brandnetels schoonheden zijn, maar bladluizen zijn er wel gek op. De kans is dus groot dat ze de voorkeur geven aan de brandnetels en jouw andere planten met rust laten. 

Meest populair