HomeInspiratieOverzicht van niet giftige kamerplanten

Overzicht van niet giftige kamerplanten

Als je je afvraagt welke kamerplanten niet giftig zijn dan moet je je daarbij wel afvragen: voor wie zijn ze niet giftig? Als je bijvoorbeeld geen katten in huis hebt zijn er eigenlijk geen planten die je niet in de vensterbank of op tafel kan zetten. Het is immers niet aannemelijk dat je zelf aan je planten gaat knagen. Kleine kinderen kunnen dan nog wel een risico zijn, maar tegen de tijd dat je kind de box is ontgroeid kun je hem meestal wel duidelijk maken dat eten van planten niet de bedoeling is. Heb je katten of honden in huis en wil je geen risico lopen? Deze 5 planten kun je met een gerust hart aanschaffen omdat ze niet giftig zijn voor je harige viervoeters. 

Bananenplant

Een plant die veel mensen aanspreekt vanwege zijn weelderige bladeren is de bananenplant. Deze komt oorspronkelijk voor in Zuidoost Azië. Als je je woonkamer als urban jungle wilt inrichten dan is deze plant natuurlijk een prima keuze. Hij wil graag een plekje in de zon of half in de schaduw. 

Calathea

De Calathea staat in Nederland ook bekend onder de naam ‘ritselplant’. Hij komt oorspronkelijk voor in het Amazonegebied in Latijns-Amerika. De Calathea heeft als goede eigenschap dat hij luchtzuiverend werkt. Hij haalt stikstof uit de lucht en geeft er zuurstof voor terug. Deze plant sluit ’s nachts zijn bladeren om ze de volgende ochtend weer in alle glorie open te klappen. 

Pannenkoekplant

De Pilea peperomioides, bij ons beter bekend als de Pannenkoekplant, is eveneens niet giftig voor honden en katten. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan de grote ronde bladeren. Hij komt oorspronkelijk voor in China en was al in de jaren 70 erg populair. Daarna raakte deze plant wat in de vergetelheid maar de laatste jaren zie je hem weer steeds vaker. 

Beaucarnea

De Beaucarnea wordt in Nederland aangeduid als olifantspoot. Dat komt zeer waarschijnlijk door zijn robuuste verschijning op zijn dikke stam. De Beaucarnea komt oorspronkelijk uit Mexico en houdt daarom van een zonnig plekje in huis. De sierlijke bladeren zullen vooral katten aanspreken om mee te spelen of om aan te knagen als ze buikpijn hebben vanwege een haarbal. Deze plant is zeker niet giftig voor je huisdieren.

Aralia

Als je van afwisseling houdt dan is de Aralia een goede keuze. Deze niet giftige plant is er namelijk in verschillende kleuren. Hij komt oorspronkelijk voor op de eilanden in de Stille Oceaan. Ming, Fabian en Roblé zijn soorten die in Nederland populair zijn en dus gemakkelijk te vinden bij een tuincentrum. De plant houdt van een plekje in de schaduw. Sommige varianten geven bovendien een aangename geur af. 

Let op de veiligheid van je huisdieren

Als je huisdieren hebt en je wilt toch graag planten in huis dan is het niet alleen zaak op te letten dat je niet giftige kamerplanten koopt. Let ook op dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Een plant boven op een kast is geen goed idee als je een huistijger hebt die op de kast springen als een haalbare challenge ziet. Hij kan de plant van de kast gooien of er samen met de plant vanaf vallen. Het zal de eerste keer niet zijn dat een kat zijn rug breekt doordat hij van de kast springt en vervolgens iets dat op de kast stond bovenop zich krijgt. Zet je planten dus op een veilige plek waar de kat echt niet bij kan of waar het niet erg is als de plant omvalt. En nog een tip: kies voor verpotten van kunststof. Van keramiek zijn ze misschien chiquer, maar de kans is aanwezig dat je iedere week naar het tuincentrum of de kringloopwinkel moet om nieuwe te halen. Het is slechts een overweging.

Meest populair