HomePlantverzorgingOverzicht van verschillende soorten plantenvoeding

Overzicht van verschillende soorten plantenvoeding

Als je plantenvoeding wilt kopen dan sta je bij het tuincentrum misschien vertwijfeld voor het schap. Wat een keuze is er. En welke voeding moet je nu kopen? Wat is het beste? Plantenvoeding is er in verschillende vormen. Vloeibaar of in poedervorm is het bekendst. Maar er zijn ook staafjes te koop die je bij de plant in de pot kunt zetten en die vervolgens hun voeding aan de grond afgeven. In dit artikel maken we je wegwijs in de keuzes die je kunt maken voor plantenvoeding. 

Het voordeel van een staafje

Voeding aan je plant geven door middel van een voedingsstaafje is vooral gemakkelijk. Je plaatst het staafje in de pot en vervolgens geeft deze gedurende meestal ongeveer 8 weken voeding af. Je hoeft er dus niet maar om te kijken. Maar dit heeft ook wel een paar nadelen. Ten eerste moet je goed in de gaten houden wanneer het staafje is uitgewerkt. Noteer dus altijd de datum dat je het hebt geplaatst. Een tweede nadeel is dat je de hoeveelheid voeding die de plant krijgt niet zelf kunt doseren. Houd je plant dus in de gaten en controleer of hij het goed blijft doen. Zo niet dan moet het staafje er misschien wel uit omdat er te veel voedingsstoffen in de grond terecht komen. 

Vloeibare plantenvoeding, gemakkelijk doseren

Volgens de verpakking van vloeibare plantenvoeding hebben kamerplanten allemaal evenveel voeding nodig. Dat is echter niet altijd waar. Het is dus zaak om de hoeveelheid die je geeft af te stemmen op het soort planten. Cactussen en vetplanten hebben maar heel weinig voeding nodig. Die kunnen met gemak toe met de helft van de door de fabrikant voorgeschreven dosering. Een bananenplant daarentegen heeft juist veel voedsel nodig en krijgt dus bij voorkeur de maximaal aanbevolen hoeveelheid. 

Speciale zorg voor orchideeën

Orchideeën zijn een verhaal apart. Het is een veeleisende plant, maar als je hem goed verzorgt dan beloont hij je met een fraaie bloemenpracht. Er zijn verhalen bekend van orchideeën die maanden aan een stuk bloemen geven. Een orchidee krijgt speciale orchideeëngrond en geef je ook speciale voeding. Deze is te koop in ieder tuincentrum. Op de flacon staat aangegeven dat het om voeding voor orchideeën gaat. Geef deze voeding niet aan andere planten, zij zijn meer gebaat bij standaard plantenvoeding. Geef geen standaard plantenvoeding aan orchideeën, dan krijgen ze niet de juiste extra voeding en dat zal je merken aan de gezondheid van de plant en de hoeveelheid bloemen die hij geeft.

Koffiedik

Is het een feit of een fabel: Koffiedik is goed voor planten? Het is zeker geen fabel. Koffieprut bevat goede voedingsstoffen voor planten. Je kunt dus gerust een beetje koffieprut door de aarde van een plant mengen. Maar overdrijf niet. Vooral op kantoren hebben mensen de neiging om hun koud geworden koffie bij de planten te gooien. Als je dat een keer doet is het geen probleem. Maar als alle tien medewerkers op een kamer hun mok boven de plantenbak omkeren dan gaat het niet goed. Vooral planten die op hydrokorrels staan, zoals vaak in kantoortuinen, zijn niet gebaat bij koffie. Zij krijgen hun voeding tijdens de maandelijkse ronde van de plantenverzorger waar je werkgever een contract mee heeft. Gooi je koffie dus gewoon in de gootsteen in het keukentje op de afdeling en niet bij de planten. 

Zelf plantenvoeding maken

Het is ook heel goed mogelijk om zelf biologische plantenvoeding te maken. Bewaar schillen en ander afval van fruit en groenten in een bak. Giet er kokend water overheen en laat dit afkoelen. Het vocht neemt de voedingsstoffen op en je kunt het vocht vervolgens gebruiken om je planten extra voeding te geven. Heb je aardappelen of groente gekookt? Het kookvocht bevat prima voedingsstoffen voor je planten. Net zoals bij plantenvoeding uit de winkel geldt ook voor deze biologische varianten dat overdaad schaadt. Geef je planten slechts een enkele keer wat extra voeding in het water. 

Meest populair