Wanneer je een tuincentrum bezoekt dan ontdek je dat er talloze merken en soorten plantenvoeding te koop zijn. Poeder, vloeibaar, en ook voor speciale planten. Speciale voeding voor rozenstruiken in de tuin, voor de orchideeën in je vensterbank en voor talloze andere planten. Natuurlijk wil je het beste voor je planten, maar bedenk wel dat overdaad schaadt hier zeker van toepassing is. Je planten af en toe ondersteunen met een beetje voeding in het water is prima, maar wees er niet te scheutig mee.
Inhoudsopgave
Hoe vaak moet ik voeding in het water voor mijn planten doen?
Natuurlijk is het wel zo handig om vooraf te weten hoe vaak je je planten extra voeding moet of kunt geven. Zomaar wat uitproberen is vaak niet aan te bevelen. Als je eenmaal te veel hebt gegeven duurt het namelijk wel even voordat de plant daarvan is hersteld. In het ergste geval gaat de plant er zelfs dood van. Er is geen eenduidige regel te geven voor het toedienen van extra voeding. Dit hangt sterk af van de soort plant en de omstandigheden. Op de verpakking staat hierover vaak al de nodige informatie, maar we geven je graag nog wat tips waarmee je je voordeel kunt doen.
Kalium, fosfor en stikstof
Een plant heeft om te kunnen groeien twee belangrijke dingen nodig: Water en (zon)licht. Daarnaast haalt de plant voeding uit de grond waar hij in staat in de vorm van drie belangrijke mineralen, te weten fosfor, kalium en stikstof. Deze drie stoffen zitten ook in plantenvoeding. Vaak wordt er daarnaast nog calcium en magnesium aan toegevoegd. Deze stoffen hebben allemaal hun eigen specifieke functie. In de natuur of in je tuin komen planten wel aan hun voeding. Ze halen die uit de grond die voortdurend wordt gevoed, bijvoorbeeld met afgevallen bladeren die verteren en hun voeding aan de aarde ‘teruggeven’. Een plant die in een pot voor het raam staat heeft dat geluk natuurlijk niet.
Hoe zie je dat je plant voedingsstoffen tekort komt?
Een belangrijke indicatie dat je plant extra voeding nodig heeft is achterblijven in groei. Als je plant tijdens de lente en de zomer, de groeiseizoenen, niet groter wordt dan moet je je afvragen of je plant wel genoeg voeding uit de grond haalt. Natuurlijk kun je de plant verpotten en nieuwe grond geven, maar het is af te raden om dit tijdens het groeiseizoen te doen. Dan moet de plant zich namelijk eerst weer helemaal settelen en dat kost ook enorm veel energie. Een andere belangrijke indicatie dat de plant te weinig voeding heeft is als hij wel blad vormt maar niet gaat bloeien.
Wat gebeurt er als ik mijn planten te veel voeding geef?
Te weinig voeding is niet goed, maar te veel ook niet. Als een plant te veel extra voedingsstoffen krijgt dan zal dit in veel gevallen leiden tot schade aan de wortels. De plant kan dan natuurlijk niet goed meer drinken en zal vervolgens zijn bladeren laten vallen en uiteindelijk dood gaan. Bedenk je dus goed of te veel voeding de oorzaak kan zijn voordat je besluit om nog maar meer voeding te geven omdat de plant volgens jouw waarneming te weinig krijgt. Lees de aanwijzingen op de verpakking van de plantenvoeding en overschrijd de voorgeschreven dosering niet. Vergeet je een keer om voeding bij het water te doen? Geen nood, dan sla je gewoon over. Geef zeker een volgende keer geen dubbele dosis. Dat zal je plant absoluut geen goed doen.