HomePlantverzorgingHelp, mijn plant lijkt af te sterven!

Help, mijn plant lijkt af te sterven!

Als je mooie planten in je huis of in je tuin hebt dan wil je daar natuurlijk goed voor zorgen. Op tijd water geven of besproeien, af en toe wat extra voeding want jouw planten moeten het goed hebben. En dan ineens, vaak aan het eind van het bloeiseizoen, merk je dat je plant begint af te sterven. Hij geeft geen bloemen meer en de bladeren worden slap, verkleuren van groen naar bruin en uiteindelijk verdorren ze. Wat is er aan de hand? Gaat mijn plant dood? Hoe kan dat nu, want ik heb hem echt heel goed verzorgd. Waarschijnlijk heb je hier te maken met een zogenaamde knolplant. Je hoeft je dan echt geen zorgen te maken, het afsterven van het blad hoort bij het groei- en bloeiproces van deze plant. 

Energie opdoen voor een nieuw bloeiseizoen

Een knolplant gedraagt zich net zoals een tulpenbol. In het voorjaar vormt hij eerst blad en vervolgens bloemen. Die bloeien uitbundig, sommige planten houden het de hele zomer vol om prachtige bloemen te geven. Als het seizoen erop zit moet de knol nieuwe energie verzamelen om zich voor te bereiden op een nieuw bloeiseizoen. Dat doet hij bij voorkeur in rust en stilte. Als het om een plant gaat die binnen wordt gehouden stop je met water geven zodra de plant gaat afsterven. Vervolgens zet je de plant op een rustige en donkere plaats om daar te overwinteren. In het voorjaar zullen de eerste groene scheutjes tevoorschijn komen en kun je het normale patroon van water en voeding geven hervatten. 

Hoe verzorg je een knolplant het beste?

Een knolplant moet je gedurende het bloeiseizoen goed in de gaten houden. Zolang hij uitbundig bloeit en de bladeren groen en gezond zijn geef je e plant water zoals je gewend bent. Zorg dat de plant niet te nat staat, dit kan ervoor zorgen dat de knol gaat rotten en dat overleeft je plant natuurlijk niet. Zodra je merkt dat er geen nieuwe bloemen worden gevormd ga je de plant minder water geven. Als de bladeren uiteindelijk helemaal gaan verleppen en afvallen dan stop je met water geven. Zet de knol bij voorkeur op een donkere plek om te overwinteren. 

Een buitenplant met knol

Er zijn ook buitenplanten die tot de knolplanten behoren. Zij maken dezelfde fases door als een kamerplant. In het voorjaar of begin van de zomer vormt de plant nieuwe bladeren en vervolgens knoppen en bloemen. Als de plant bloeit en het is erg warm en droog dan wil hij graag wat extra water door middel van een sproeibeurt. Grote planten kunnen doorgaans diep uit de grond nog water opzuigen, maar als het weken achtereen niet regent dan is wat hulp wel aan te raden. Als de bloeitijd voorbij is dan zal de plant nog een tijdje zijn groene bladeren houden. Die worden vervolgens geel en verdorren. De plant gaat nu in rust. Je hoeft hem niet uit de grond te halen, hij redt zich prima. Deze planten zijn over het algemeen winterhard en kunnen dus ook prima tegen vorst. Alleen als het gaat om een plant die in een bak staat en dus niet in de volle grond is het verstandig om hem binnen te zetten, bijvoorbeeld in de schuur of garage. 

Nieuwe grond voor je knolplant

Als de plant is uitgebloeid is dat een goed moment om hem verse grond te geven. Dit uiteraard alleen als het om een plant in een pot gaat, in de losse grond is dat meestal niet nodig. Met verse grond, het liefst afgestemd op de soort plant, kan de knol zich optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. Een ervaren hovenier of tuincentrum kan je adviseren welke grond het meest geschikt is voor je plan en of verversen van de grond wel of niet noodzakelijk is. 

Meest populair