HomePlantverzorgingNoodzaak van het bemesten van kamerplanten

Noodzaak van het bemesten van kamerplanten

Het bemesten van kamerplanten, waarvoor vaak gebruik wordt gemaakt van een universele vloeibare plantenvoeding, is lang niet altijd noodzakelijk. Veel planten halen hun voeding uit de aarde waarin ze staan. Door de kamerplanten regelmatig, bijvoorbeeld eens per twee of drie jaar te verpotten, voorzie je ze automatisch van nieuwe bouwstoffen. Bij het verpotten van kamerplanten gebruik je verse aarde. Zou je de kamerplanten te veel plantenvoeding geven, dan is dit zelfs schadelijk voor de plant. Reden genoeg om goed op te letten bij het gebruik van deze bemesting! 

Beste moment voor bemesten kamerplanten 

Je kunt kamerplanten het beste bemesten in het voorjaar. In de winter zijn veel planten in rust, ook wanneer deze in huis staan. Dit betekent dat de planten nauwelijks groeien en zich voorbereiden op het nieuwe groeiseizoen. Vaak begint dat groeiseizoen in het voorjaar en loopt deze door tot diep in het najaar. Sommige planten laten vervolgens hun bladeren vallen, bijvoorbeeld bij een knol, anderen behouden hun blad en stoppen hun groei. Door de kamerplanten aan het begin van het groeiseizoen te bemesten stimuleer je de ontwikkeling van de plant. 

Tip: kies bij het gebruik van het verpotten van de kamerplanten voor aarde, welke specifiek bedoeld is voor kamerplanten. Je vindt deze aarde bij vrijwel iedere supermarkt en tuinwinkel. 

Voorkom gebruik van te veel plantenvoeding 

Zoals eerder genoemd werd, kan het gebruik van te veel plantenvoeding schadelijk zijn voor de verschillende soorten kamerplanten. Op de verpakking van de plantenvoeding lees je meer over de dosering die je aan zou moeten houden bij het gebruik ervan. Kies er liever voor om wat minder plantenvoeding te geven, dan om de dosering juist te verhogen. De wortels van planten kunnen verbranden, wanneer je te veel plantenvoeding gebruikt. Vaak moet een universele plantenvoeding vermengd worden met water. Let er ook hierbij op, dat je voldoende water aan de gieter toevoegt. 

Periodiek voeden van kamerplanten 

Het verschilt per type kamerplant hoe vaak je deze van extra plantenvoeding zou moeten voorzien. De ene plant heeft niet meer nodig dan eens per jaar een klein beetje plantenvoeding. Voor andere kamerplanten geldt dat je deze eens per twee of drie maanden van wat plantenvoeding kunt voorzien in het groeiseizoen. Op deze website vind je voor verschillende soorten planten instructies voor het bemesten hiervan. 

Meest populair