Voor iemand die geen groene vingers heeft, maar wel van fleurige bloemen in de tuin wil genieten is de hortensia een zeer geschikte plant. Een hortensia verzorgen is eenvoudig! Niet alleen in de tuin komt de hortensia goed tot z’n recht, de plant is ook als kamerplant te gebruiken. Een van de redenen die maakt dat een hortensia verzorgen niet lastig hoeft te zijn is het feit, dat de plant veel water nodig heeft. Je geeft de plant niet snel te veel!
Al jaren behoort de hortensia tot een van de populairste planten in Nederland. Mede door z’n fraaie bloemen en de ietwat zoete geur die deze verspreiden. Het maakt de hortensia een fijne plant voor op het terras, in een border of bijvoorbeeld in de keuken. Plekken waar de zoete geur goed z’n recht komt.
Geschikte plek: | ????️⛅ |
Water: | ???????????? |
Voeding: | ???? |
Giftig: | ✔️ |
Inhoudsopgave
Geschikte plek voor een hortensia
Om zich goed te kunnen ontwikkelen heeft de hortensia relatief veel licht nodig. Je hoeft de plant niet direct op een hele zonnige plek zetten, in de halfschaduw zal de hortensia het beter doen. Zelfs in de schaduw geeft de hortensia jaarlijks weer nieuwe bloemen. De bloemen kenmerken zich door hun ronde bolvorm. In de winter drogen de bloemen uit. Je kunt ze van de hortensia knippen en gebruiken in een bloemstuk.
Houd er rekening mee dat een hortensia behoorlijk groot kan worden. Geef de plant daarom voldoende ruimte! Zowel in een pot, als in de volle grond. Je kunt de plant regelmatig snoeien om deze niet te groot te laten worden.
Water geven aan de hortensia
Zoals eerder genoemd is de hortensia een plant die in tegenstelling tot diverse andere tuin- en kamerplanten veel water nodig heeft. Waar de meeste planten al snel gele bladeren krijgen bij te veel water, zal dat bij de hortensia niet gebeuren. Logischerwijs mag de plant niet gaan zwemmen in de aarde of een losse pot. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de wortels van de plant gaan rotten.
Verkrijgbaar bij:
Zorg er bovenal voor dat de grond waarin de hortensia staat lichtvochtig blijft. Concreet betekent dit in veel gevallen dat de plant tweemaal per week wat water moet krijgen. Door een vinger in de aarde te steken, voel je op deze nog voldoende nat is. Het gebruik van hydrokorrels is niet noodzakelijk. Het zou ertoe leiden dat er water in de onderzijde van de pot blijft staan.
Voeding voor een hortensia
Het is niet noodzakelijk de hortensia van extra voeding te voorzien. Mocht je het idee hebben dat de plant minder hard groeit, dan kun je deze in het voorjaar wat plantenvoeding geven. In de volle grond zou je voor wat mest kunnen kiezen. Geef de plant niet te veel voeding; het schaadt de wortels. Daarbij heeft een hortensia het doorgaans niet nodig. Zeker niet, wanneer je de plant regelmatig in een nieuwe pot zet en daarbij de aarde rondom de plant vernieuwt.
Wist je dat de kleur van de bloemen van een hortensia afhankelijk zijn van de zuurgraad van de grond rondom de plant? Dit betekent dat de hortensia binnen een hele andere kleur kan hebben, dan een hortensia buiten in de volle grond. Ook het gebruik van plantenvoeding kan van invloed zijn op de zuurgraag van de aarde. Het maakt dat je na het geven van plantenvoeding een andere kleur hortensia kunt krijgen. Let wel, het kleurverschil is soms heel klein.
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!
Hortensia verpotten
Doordat een hortensia behoorlijk groot kan worden, is het noodzakelijk deze eens per twee of drie jaar te verpotten. Je kunt de hortensia het beste in het voorjaar van pot of plek laten wisselen. Zo heeft de plant de hele zomer nog, om beschadigde wortels te herstellen en zich goed te wortelen op diens nieuwe plek. Zorg dat de aarde rondom de plek waar de hortensia komt te staan goed vochtig is. Het stimuleert de wortelgroei van de hortensia.
Verplaats je de hortensia van binnen naar buiten? Doe dit in dat geval op het moment dat de hortensia net is uitgebloeid. Doe dit het liefst zo dicht mogelijk tegen de zomer aan, zodat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet te groot is.
Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.
Hortensia stekken bij verpotten
Een hortensia valt goed te stekken. Knip een zogenaamde kopstek van de hortensia af en laat deze enige tijd in het water staan. Al snel zullen er wortels aan het uiteinde van de kopstek groeien. Je kunt de kopstek vervolgens in een potje zetten. Laat het stekje zich enige tijd ontwikkelen, voordat je deze naar de volle grond verplaatst. Zo heeft de plant voldoende tijd om wortels te laten groeien. Het duurt vaak even, voordat de hortensiastek een volwaardige plant is.
Verkrijgbaar bij:
FAQ – Hortensia verzorgen
- Is een hortensia giftig?
Een hortensia is giftig voor mens en dier. Voorkom daarom dat je kinderen en huisdieren elementen van de plant in hun mond stoppen. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen.
- Hoeveel water heeft een hortensia nodig?
Een hortensia mag best wat water hebben! Het maakt dat een hortensia verzorgen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Houd de aarde rondom de hortensia lichtvochtig en voorkom dat dit uitdroogt.
- Wat is een geschikte plek voor een hortensia in de tuin?
De hortensia heeft veel licht nodig, maar hoeft niet in direct zonlicht te staan. Het felle zonlicht zou de bladeren en bloemen van de hortensia zelfs kunnen schaden. Een van de voordelen van de hortensia is het feit, dat je deze ook in de schaduw kunt plaatsen. Ideaal, voor tegen de schutting!
> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van buitenplanten!