HomeKamerplantenCactus verzorgen in huis

Cactus verzorgen in huis

De cactus, wetenschappelijke naam Cactaceae, is een grote plantenfamilie die van droge omstandigheden houdt. Ze bestaan in vele verschillende soorten en maten. Toch zijn ze allemaal erg gemakkelijk in onderhoud. Daarom zijn ze ook heel populair om als kamerplant te houden. Oorspronkelijk komt de cactus uit Amerika. Hier vindt je ze zelfs in de droogste woestijnen. Doordat het een vetplant is, heeft het dikke, vlezige delen. Hier haalt het dan ook zijn voeding uit in warme tijden om zo te overleven.

De stekels van de plant zijn scherp en kunnen door de huid prikken. Gelukkig kan dit in de meeste gevallen geen kwaad. Wel zijn er een aantal soorten giftig, waardoor je met huisdieren wel even moet opletten. Ook wanneer je kinderen hebt, is het verstandig om extra op te letten bij de aanschaf om zo verwondingen te voorkomen.

Geschikte plek: ?️☀️
Water: ?
Voeding: ?
Giftig: ✖️

Cactus water geven

Een cactus houdt van droogte. Dit betekent dat je de plant niet te vaak en ook niet teveel water moet geven. Pas wanneer de grond volledig uitgedroogd is, is het tijd om weer water te geven. Wanneer je de plant water moet geven, hangt echt af van de locatie, het seizoen en de omstandigheden. Staat het bij een zonnig raam waar het best wel warm kan worden? Dan heeft het uiteraard meer water nodig dan op andere locaties. Wanneer het in jouw huis in de winter wat koeler is dan in de zomer kan de plant een langere tijd zonder water. Om goed te weten wanneer de plant echt water nodig heeft, houdt je de grond in de gaten. Is het helemaal uitgedroogd? Dan kun je weer wat water geven.

Wanneer je de cactus water geeft, maak je de nat. Geef hierbij niet teveel water, ze zijn namelijk vatbaar voor wortelrot. Je kunt beter te weinig geven dan teveel. De cactus is namelijk een makkelijke plant die niet snel dood zal gaan. Wanneer de plant tekenen geeft van uitdroging kun je een beetje water geven. Dan zal de plant weer volledig opbloeien.

Bodem en voeding voor de cactus

Net als de aloë vera plant is de grond van de cactus wel erg belangrijk. Eerder in dit artikel vertelde we al dat de plant vatbaar is voor wortelrot. Hierdoor is het belangrijk dat de grond niet te nat blijft en overtollig water zo kan weglopen. Je kunt houtsnippers erbij leggen of een plantenpot kopen waar gaten in zitten. Daarnaast doet een grotere pot ook vaak wonderen.

Qua voeding heeft de cactus weinig nodig. Er bestaan wel potgrondmixen voor cactusplanten. Maar deze mix is voornamelijk om de waterdoorstroming te bevorderen. Hierdoor heb je minder kans op wortelrot. Dus het bijvoeden van de plant is niet echt nodig. Houdt het water in de gaten en de rest doet de plant vanzelf. Wanneer je toch merkt dat de plant wat voeding kan gebruiken, dan kun je normale kunstmest voeding voor kamerplanten toevoegen. Dit kun je het beste in de winter doen, wanneer de plant minder groeit.

De temperatuur en vochtigheid

Hoewel je zou verwachten dat de cactus alleen van warme temperaturen houdt, is niets minder waar. Ook in wat koudere temperaturen rond de 10 graden doet de plant het prima. Toch is een minimale temperatuur van 18 graden wel aan te raden. Alles boven de 18 graden is uiteraard ook goed. Wel is het goed om een locatie op te zoeken waar weinig tocht is. Hier kan de plant wat minder goed tegen. Door de tocht te voorkomen zal de cactus het binnen in huis beter doen.

In droge omstandigheden doet de cactus het erg goed. Dus zodra de luchtvochtigheid laag of gemiddeld is, zal de verzorging van de cactus makkelijk vergaan. Een keuken, slaapkamer of badkamer is dus minder geschikt om deze plant te plaatsen.

Cactus verzorgen

Cactus verpotten

Doordat de cactus langzaam groeit, is het niet nodig om de cactus snel te verpotten. Ze zijn snel op hun gemak en hebben bijna geen extra aandacht nodig. Toch kan het handig zijn om na twee jaar de plant in een nieuwe pot te zetten. Zo krijgt het meer ruimte om zijn wortels te vestigen en zal het ook verder doorgroeien.

Wanneer het tijd is om te verpotten, kun je het beste dikke handschoenen dragen. Zo voorkom je dat je gestoken wordt en kun je toch voorzichtig met de cactus omgaan. Een hele grote pot hoef je uiteraard niet uit te zoeken. Wanneer de pot 2 tot 5 centimeter groter is, is dit meer dan voldoende.

Cactus stekken bij verpotten

Wanneer jij goed voor jouw plant zorgt, zal de plant er gezond uitzien. Zo kan het dan voorkomen dat het in de zomer gaat bloeien of dat er uitlopers zullen ontstaan. Deze kun je verwijderen om de groei te bevorderen en daarnaast kun je dit uiteinde verstekken. Door het te stekken vermeerder je de plant en kan het zomaar zijn dat je binnenkort twee mooie cactussen in huis hebt.

Om de cactus te stekken haal je de gehele plant uit de bak. Daarna kun je met een schone schaar of een mes het kleine bolletje aan de zijkant van de plant verwijderen. Hierna leg je dit uitsteeksel op de grond met het aanhechtingspunt naar beneden. Na een week kun je de nieuwe cactus stek in een mengsel van potgrond en zand stoppen. Hier zal het na enige tijd uitbloeien tot een nieuwe, stevige cactusplant.

Het verzorgen van de cactus is in de eerste weken uiteraard wel extra belangrijk. Zo mag het stekje geen water hebben totdat het wortels heeft. Zorg ervoor dat wanneer het wortels krijgt het niet teveel water krijgt. Geef het tijd om de wortels te laten groeien, dan zal daarna het gemak van deze plant ook weer naar voren komen.

Meest populair