HomeKamerplantenYucca verzorgen

Yucca verzorgen

De Yucca is een hele dankbare kamerplant. Je hoeft niet veel aandacht te besteden aan de Yucca verzorgen, om deze mooi groen te houden! Daarbij groeit dat Yucca relatief snel; na een paar jaar heb je een hele fraaie kamerplant voor in de hoek van de ruimte, voor naast de bank of bijvoorbeeld voor in de slaapkamer. Wist je dat de Yucca ook wel Palmlelie wordt genoemd? Best gek, want de plant heeft weinig gelijkenissen met de palm of de lelie. 

Vaak wordt de Yucca aangeboden in een pot met drie stammetjes. Aan ieder van deze stammen zal een toef met bladeren groeien. Het is niet uniek, wanneer een of twee van deze stammen na verloop van tijd afsterven. Dit betekent niet dat je de Yucca kamerplant direct moet vervangen. De derde stam zal steeds groter worden, waarmee het gemis van de andere stam of stammen wordt opgevangen.

Geschikte plek:🌤️☀️
Water:💦
Voeding:🌱
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Yucca 

Om te voorkomen dat het blad van de Yucca snel geel of lichtbruin wordt, is het verstandig deze plant op een plek met veel licht te zetten. Veel mensen kiezen voor de hoek van de kamer, gezien het formaat die de Yucca al snel kan krijgen. Het maakt hierbij niet uit of de Yucca in de buurt van een radiator staat. De droge lucht rond een radiator zal de plant niet schaden. 

Naarmate de Yucca ouder wordt, raakt deze beter bestand tegen direct zonlicht. Zeker in de eerste maanden is het onverstandig de Yucca naast het raam te zetten. Een paar meter bij het raam vandaan kan wel. 

Water geven aan de Yucca 

Een van de voordelen aan een Yucca verzorgen is het feit, dat deze plant dit voor een groot deel zelf doet. De plant slaat het vocht wat je hem geeft namelijk op in zijn stam. Dit betekent dat je de Yucca maar weinig water hoeft te geven. Er droogt weinig water in de aarde op; de Yucca bewaart het in z’n eigen reservoir. Waar je de meest planten wekelijks water moet geven, geldt dat absoluut niet voor de Yucca. In de zomer is het voldoende dit eens per vier weken te doen. Is de grond droog? Dat is geen probleem, je hoeft de plant niet direct van nieuw water te voorzien. 

In de winter kun je er zelfs voor kiezen om de plant eens per zes weken water te geven. Zou je te snel na elkaar water in de pot van de Yucca gieten, dan is de kans groot dat de wortels van de plant gaan rotten. 

Tip: sproei de Yucca eens in de zoveel tijd af, zodat er geen stof op de bladeren van de plant blijft liggen. Ook het gebruik van een plumeau kan uitkomst bieden. 

Voeding voor een Yucca 

Niet alleen heeft de Yucca maar weinig water nodig. Ook hoef je de Yucca niet van extra voeding te voorzien. Het is eigenlijk een heel makkelijke kamerplant! Door de Yucca af en toe te verpotten heeft deze voldoende verse bouwstoffen om zich te kunnen blijven ontwikkelen. 

Heb je toch het idee dat jouw Yucca wat extra voeding kan gebruiken? Geef in dat geval heel weinig en bekijk na een paar weken of dit effect heeft gehad. Zou je te veel voeding geven, dan schaadt dit de gezondheid van de Yucca. 

Yucca verpotten 

Zoals reeds genoemd werd, kan de Yucca relatief snel groeien. Het is daarom verstandig de plant eens in de zoveel jaar te verpotten. Zo kan de kamerplant zich blijven ontwikkelen. Gebruik bij een Yucca verpotten altijd verse aarde. Op deze manier voorzie je de Yucca van voldoende verse bouwstoffen om zich goed te kunnen wortelen. Bij het verpotten van een Yucca is het gebruik van hydrokorrels niet nodig. Het wordt zelfs afgeraden, daar dit het rotten van de wortels in de hand kan werken! 

Tip: verpot een Yucca bij voorkeur in het voorjaar! In het voorjaar en de zomer groeit de plant het hardst en heeft deze de mogelijkheid beschadigde wortels te herstellen. In de winter gebeurt dit minder snel.  

Yucca stekken bij verpotten 

Je kunt een Yucca stekken door uitlopers van de plant af te zagen en vervolgens in de aarde te stoppen. Normaliter gebeurt het stekken vaak in water, maar dat is bij de Yucca niet nodig. Het is belangrijk dat het stekken op kamertemperatuur gebeurt, het mag niet te koud zijn. 

Waar de moederplant maar weinig water nodig heeft, geldt voor een stekje van de Yucca dat de grond vochtig moet blijven. Maak het niet te nat! 

FAQ – Yucca verzorgen

  1. Is een Yucca giftig? 

    Je kunt ziek worden van het eten van bladeren van de Yucca, het is een giftige plant. Pas om deze reden op, wanneer je kinderen en huisdieren in huis hebt. Ook kunnen de bladeren van de Yucca scherp zijn. 

  2. Hoeveel water heeft een Yucca nodig? 

    Een Yucca heeft heel weinig water nodig, doordat deze water bewaart in diens stam. Zit het reservoir van de plant vol, dan gaan de wortels rotten bij te vochtige aarde. Voorkom dit, door de plant eens in de vier of zes weken (afhankelijk van het seizoen) water te geven. 

  3. Hoe zie ik of de Yucca te veel water krijgt? 

    De Yucca kan instabiel worden als de wortels beginnen te rotten. Ook zullen er gele bladeren aan de Yucca hangen, als deze te veel water krijgt. De Yucca heeft maar weinig nodig. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair