HomeKamerplantenStrelitzia verzorgen

Strelitzia verzorgen

De bloem van de Strelitzia komt vaak terug in boeketten. Niet voor niets, want de bloem heeft een tropisch tintje! De prachtige oranje, gele en diepgroene kleuren geven je het gevoel van een paradijs. Het is misschien wel om deze reden, dat de plant ook wel Paradijsvogelplant genoemd wordt. Zet je de Strelitzia als kamerplant in huis, dan heb je enig geluk nodig om deze fraaie bloemen te mogen aanschouwen. Een Strelitzia verzorgen vergt wat van je tijd; de plant begint over het algemeen pas na zo’n acht of negen jaar te bloeien! Heb jij het geduld? 

Wanneer je de Strelitzia kopen overweegt, is het belangrijk rekening te houden met de verschillende soorten van deze plant. Sommige planten hebben uitsluitend diepgroene bladeren en zullen niet gaan bloeien. Een soort Strelitzia die wel bloeit is de Strelitzia Reginae. 

Geschikte plek:☀️
Water:????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Strelitzia 

Let bij het uitzoeken van een plek voor de Strelitzia op de hoeveelheid licht. De plant wil veel licht, het liefst de hele dag door. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten maakt het voor de Strelitzia niet uit, dat deze in direct zonlicht staat. Dit heeft te maken met de wijze waarop de kamerplant gekweekt wordt. Bij veel andere kamerplanten wordt een kunstmatig licht gebruikt, maar dat geldt niet voor de Strelitzia. Het is zelfs heel verstandig om de Strelitzia direct naast het raam te zetten; bij voorkeur een raam op het zuiden. 

Water geven aan de Strelitzia 

De Strelitzia verzorgen betekent dat deze plant zeker in de zomer eens per week water moet krijgen. Maak de grond niet te nat, het is niet erg als deze na een paar dagen opgedroogd is. In de winter heeft de Strelitzia minder water nodig. Toch is het ook in dat seizoen verstandig iedere week water te geven; pas de hoeveelheid water aan. 

Prettig aan de Strelitzia Nicolai is dat deze plantensoort het water wat je de plant geeft gedeeltelijk opslaat in zijn wortels. Het maakt het verzorgen van de Strelitzia Nicolai wat makkelijker, daar de plant vrijwel altijd voldoende vocht heeft als je deze eens per week of eens per twee weken water geeft. De Strelitzia Reginae doet dat niet. 

Het is verstandig om het stof van de bladeren van de plant te halen. Dit doe je met een plumeau, of door de plant te benevelen. Dat laatste is het prettigst voor de Strelitzia. Het verwijderen van stof van de bladeren van een kamerplant is noodzakelijk, om ervoor te zorgen dat de plant voldoende licht op diens blad krijgt. 

Voeding voor een Strelitzia 

Voor de Strelitzia geldt dat het verstandig is om deze regelmatig van plantenvoeding te voorzien gedurende het voorjaar en de zomer. Doe dit eens in de twee maanden. Er zijn verschillende universele plantenvoedingen, die gebruikt kunnen worden voor het voeden van de Strelitzia. Pas hierbij op, dat je de voorschriften op de verpakking niet overschrijdt. Te veel plantenvoeding zou de Strelitzia kunnen schaden. 

In het najaar kun je de voeding afbouwen, bijvoorbeeld door nog eenmaal voeding te geven. De winter wordt door de Strelitzia als rustperiode gebruikt. Extra voeding geven is in dat seizoen niet noodzakelijk. Het is zelfs onverstandig!

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Strelitzia verpotten 

De Strelitzia zal door de jaren heen steeds meer bladeren krijgen, waardoor het verpotten van de Strelitzia aan te raden is. Doe dit eens per twee of drie jaar, enigszins afhankelijk van de snelheid waarmee de plant groeit. Het verpotten doe je met verse aarde. Zo weet je zeker dat de plant voldoende bouwstoffen heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen en goed te wortelen in de nieuwe pot. 

In principe is de Strelitzia verpotten het hele jaar door mogelijk. Om beschadigde wortels sneller te laten herstellen, is het echter verstandig dit in het voorjaar te doen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Strelitzia stekken bij verpotten 

Bij de aanschaf van een Strelitzia heb je vaak keuze uit het aantal stammen, waarvan de plant voorzien moet zijn. Kies je voor een Strelitzia met meerdere stammen, dan zou je deze na verloop van tijd kunnen splitsen. Doe dit niet meteen, maar laat de plant eerst wennen aan diens nieuwe omgeving. Je kunt de losse stammen direct in de aarde zetten. Het is belangrijk de aarde lichtvochtig te houden. 

FAQ – Strelitzia verzorgen

  1. Is een Strelitzia giftig? 

    De bladeren en bloem van de Strelitzia zijn giftig. Pas daarom op in ruimtes waar ook kinderen en huisdieren zijn. Mochten zij van de Strelitzia gegeten hebben, dan is het verstandig een huisarts te raadplegen. 

  2. Hoeveel water heeft een Strelitzia nodig? 

    Je zou de Strelitzia eens per week water moeten geven, zowel in de zomer als de winter. In de winter mag je de hoeveelheid water naar beneden bijstellen. De aarde hoeft niet altijd vochtig te zijn. 

  3. Wanneer gaat mijn Strelitzia bloeien? 

    Een Strelitzia verzorgen vergt wat geduld; de Strelitzia begint normaliter pas na acht of negen jaar te bloeien. Het acht jaar verzorgen van de Strelitzia is echter allerminst een zekerheid op de fraaie bloemen! 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Meest populair