De pannenkoekenplant, officiële naam Pilea Peperomioides, was tientallen jaren geleden al erg populair. In de jaren 70 van de vorige eeuw stond hij in menig vensterbank van de Nederlandse huizen. In de jaren die volgden werd hij minder populair, maar sinds enkele jaren is de pannenkoekplant aan een ware revival bezig. Zowel thuis als op kantoor voelt hij zich in zijn element. Als je deze plant wilt aanschaffen in een tuincentrum Dan kun je kiezen uit verschillende formaten. De plant past in de vensterbank maar een groter formaat kun je ook prima in een mooie grote pot op de vloer zetten of op een tafeltje. Deze plant kun je relatief eenvoudig stekken als je er meer wilt of als je iemand anders wilt verblijden met deze grappige plant.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig voor het stekken van een pannenkoekenplant?
Een pannenkoekenplant laat zich heel makkelijk stekken. Zelfs als je geen ervaren kamerplante nverzorger bent gaat het je vast en zeker lukken. Als je wilt gaan stekken dan heb je het volgende nodig:
- Uiteraard een pannenkoekenplant met geschikte stekken
- Potgrond
- Kleine potjes om de plantjes in te zetten
- Een scherp mesje of schaar
Stekjes herken je doordat ze naast de ‘moederplant’ groeien, gewoon in de grond. Wacht tot de stekken minimaal zo’n 5 cm groot zijn. Als je ze te vroeg afsnijdt is de kans groot dat ze het niet zelfstandig gaan redden.
Zo ga je te werk
Graaf het stekje voorzichtig een beetje uit in de pot. Maak het jonge plantje vervolgens voorzichtig los van de moederplant. Dit doe je met een scherpe schaar of een mesje. Snijd de stek zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Vul een klein potje of glaasje met water en zet het stekje hier voorzichtig in. Zorg ervoor dat de bladeren het water niet raken. Je kunt bijvoorbeeld een satéprikker over het glas leggen zodat de bladeren daarop rusten en niet nat worden. Nu is het afwachten of het stekje wortel gaat schieten. Dit kan wel even duren, dus heb geduld. Een week, soms langer, duurt het voordat je plantje genoeg wortels heeft om de overstap te maken naar een pot met grond. Ververs het water regelmatig.
Geef je pannenkoekplant een goede start
Als je stekje van de pannenkoekplant genoeg wortels heeft gevormd en wat is gegroeid wordt het tijd om hem zijn eigen plekje te geven. Vul een pot met voldoende potgrond en zet het plantje daar voorzichtig in. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Kies voor de eerste levensfase een niet te grote pot. Zodra je pannenkoekplant wat is gegroeid, na een aantal maanden kun je hem als je wilt meer ruimte geven. Bedenk wel dat als je een plant een grotere pot geeft hij daaruit de conclusie trekt dat hij verder mag groeien. Pannenkoekenplanten kunnen wel tot 60 cm hoog worden als je ze maar de ruimte geeft.
De ideale plek in huis of op kantoor
Als je jouw pannenkoekplant met zorg en liefde hebt gestekt dan wil je hem natuurlijk een lang en goed leven geven. Zet je pannenkoekenplant op een plek met matig zonlicht. Als hij te veel zon krijgt kunnen de bladeren verbranden. Krijgt je pannenkoekplant gele bladeren dan kan het zijn dat de grond te nat is. Knip de gele bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af en pas het schema van water geven aan. Gele bladeren kunnen ook het gevolg zijn van te weinig of juist te veel zonlicht. Als dat het probleem is moet je dus een ander plekje voor de plant zoeken.