HomeInspiratieZelf een mango pit planten, hoe pak je dat aan?

Zelf een mango pit planten, hoe pak je dat aan?

De mango wordt steeds populairder in Nederland. Er zijn zelfs restaurants die een complete menukaart hebben met uitsluitend mango gerechten. Als je zelf wel eens een mango eet, dan heb je vast al eens met de pit in je handen gestaan en je afgevraagd of je die zou kunnen planten om een mango boom te kweken. En ja, dat kan inderdaad. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je straks een enorme woudreus in je achtertuin hebt, je kunt er een fraai klein boompje uit kweken dat je ook prima als kamerplant kunt plaatsen. We leggen je in dit artikel uit hoe je dat aanpakt. 

Stap 1: Pel de mangopit uit zijn jasje

De pit van de mango zit goed verstopt in de vrucht. Als je de pit eruit haalt zie je bovendien dat hij is omhuld met een harig jasje waar vaak ook nog wat fruitresten aan zitten. Het is zaak om hem voorzichtig uit te pellen. Dit doe je door een keukenmesje te gebruiken waarmee je de buitenkant voorzichtig los wrikt. Zet de punt van het mes op de naad van het omhulsel en wrik de pit voorzichtig open. Nu zie je de ‘boon’, de feitelijke mangopit. Controleer of deze in goede staat is. Als de zaden schimmel of tekenen van verrotting laten zien dan heb je pech: deze pit gaat het niet doen. Dan zit er niets anders op dan een nieuwe mango te bemachtigen en zien of je meer succes hebt. 

Stap 2: De pit laten kiemen

Je kunt de pit van een mango op drie manieren laten kiemen. Welke je kiest maakt niet zo heel veel uit, als je een gezonde boon hebt dan werken ze allemaal. 

  • Leg de pit in een schaaltje zodat hij half onder water ligt. Ververs het water om de paar dagen om te voorkomen dat de pit droog komt te staan.
  • Vul een bloempot met potgrond. Voeg er eventueel een beetje perliet aan toe. Leg de pit boven op de potgrond en bedek hem vervolgens met een dun laagje grond.
  • Leg de mangopit 24 uur in een bakje water en wikkel hem vervolgens in een vochtig stuk keukenpapier en doe dit in een hersluitbaar zakje of bakje. Zorg ervoor dat je de pit op een warme en lichte plaats legt, de vensterbank is ideaal. Maak het keukenpapier opnieuw nat voordat het helemaal is uitgedroogd.

Stap 3: Geduld is een schone zaak

Soms moet je flink geduld oefenen voordat je ‘beweging’ ziet in je mangopit. Als de omstandigheden ideaal zijn dan begint de plant al binnen een paar dagen te kiemen. Als je pech hebt duurt het wat langer, soms weken, soms nog langer. Zorg ervoor dat de pit vochtig en warm blijft en wacht geduldig af. 

Stap 4: Planten

Als je mangopit het goed doet dan zie je na 1 tot enkele weken de eerste groene stammetjes verschijnen. Dit is het moment om je mango boompje in wording te planten. Als je voor de in water of in keukenrol methode koos dan plant je nu voorzichtig je mangopit in een potje met grond. Zet hem op een warme en lichte plaats en zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. 

Stap 5: Meer ruimte voor je mango boompje

Als je mango boompje gestaag begint te groeien dan komt er een moment dat zijn kleine kiempotje te klein wordt. Verpotten is dan wat je moet doen. Gebruik een goede kwaliteit potgrond en een pot met gaten aan de onderkant zodat overtollig water kan weglopen. Een beetje perliet bij de potgrond kan hierbij ook helpen. Zet het baby boompje voorzichtig in de grond en druk deze licht aan. Het kan zijn dat je boompje het even moeilijk heeft na een verhuizing. De wortels moeten weer vast in de grond komen en dat kost tijd. Het kan dus gebeuren dat je mangoboompje even zijn blaadjes laat hangen, maar als je hem verder goed verzorgt komt dat snel weer goed. Nu kan je mangoboom gaan groeien en kun je er hopelijk lang van genieten. Bedenk dat hij groter wordt als je hem in een grotere pot zet. Geef je hem op een gegeven moment niet meer ruimte dan zal de omvang beperkt blijven. 

Gaat mijn mangoboom vruchten geven?

Je eigen mango’s kweken is nog even een ander verhaal dan een mangoboompje kweken. De kans is groot dat het om een geënte mango gaat en dan zal de boom die je van de pit kweekt geen vruchten dragen of ze zijn niet smakelijk. Ook moet je boom echt wel de nodige ruimte krijgen wil hij zo groot worden dat hij vruchten gaat dragen. Je kunt een mango boom in de zomer wel in de tuin zetten, hij is dol op licht en zon. Maar onthoud dat een mango boom niet tegen te veel nattigheid en tegen vorst kan, in de herfst moet hij dus in ieder geval weer naar binnen. 

Meest populair