HomeKruidenRozemarijn verzorgen

Rozemarijn verzorgen

Rozemarijn kan een smaakvolle toevoeging zijn aan verschillende soorten gerechten. Het kruid wordt het hele jaar door gegeten. Kies je voor een rozemarijn plantje in de keuken, of laat je deze in de tuin groeien? In beide gevallen hoeft een rozemarijn verzorgen niet al te lastig te zijn. De plant bloeit al vroeg in het jaar, vaak tussen maart en mei. Aan het eind van de zomer begint de plant z’n takken te verliezen. Haal de plant niet direct uit je tuin; vaak komt deze een volgend voorjaar weer op! Er zijn ook varianten die wintergroen zijn, waardoor je de plant het hele jaar door blijft eten. Belangrijk hierbij is dat de wortels van de plant niet beginnen te rotten. Dit kan het gevolg zijn van te veel vocht rond de plant, iets waarop het risico zeker in het najaar best groot is. Door de plant iets hoger te zetten verklein je het risico.

Geschikte plek:☀️????️
Water:????
Voeding:????
Giftig:✖️

Geschikte plek voor een rozemarijn 

Je kunt de rozemarijn plant op een zonnige plek in de tuin zetten. Ook in de halfschaduw zal de plant het goed doen. Zoals reeds genoemd werd, is het belangrijk dat de grond rond de plant niet te vochtig is. Het werkt het rotten van de wortels van de rozemarijn in de hand. Door een klein heuveltje in de border te maken los je dit eenvoudig op. Binnen is het vooral belangrijk dat de plant voldoende licht heeft. Je kunt deze overal in de keuken plaatsen. 

Houd er rekening mee dat rozemarijn planten behoorlijk groot kunnen worden, men spreekt ook wel van een rozemarijn struik. Geef de plant de ruimte in de tuin, zodat deze zich kan blijven ontwikkelen. In het voorjaar kun je de oude takken van de plant snoeien, zodat de jonge scheuten de kans krijgen. Doe je dit niet, dan schaad je de gezondheid van de plant. Deze zal geen jonge scheuten meer ontwikkelen en daardoor steeds minder vol zijn. 

Pas voor vorst in de tuin! Rozemarijn planten zijn gevoelig voor vorst, wat de plant ernstig aan zou kunnen tasten. Pak de plant in om schade te voorkomen. Mocht het hevig gaan vriezen, dan kun je overwegen de plant uit te graven en bijvoorbeeld tijdelijk in een pot in de schuur te zetten. Haal de plant niet naar binnen in de winter; het verschil in temperatuur zal dan vaak al te groot zijn. 

Water geven aan de rozemarijn

Een rozemarijn plant verzorgen is eigenlijk heel eenvoudig; de plant heeft weinig van je nodig! In huis kun je de plant eens per week of eens per twee weken water geven in het voorjaar en de zomer. Tijdens het najaar en de winter is dit minder noodzakelijk, verminder de hoeveelheid water. Door de grond rond de rozemarijn plant eens in de zoveel tijd lichtjes om te spitten zorg je dat het water goed weg kan blijven lopen. Zeker in het najaar is dit belangrijk, daar het in die periode erg vochtig is buiten. 

Voeding voor een rozemarijn

In de basis hoef je de rozemarijn struik geen extra plantenvoeding te geven. De plant heeft voldoende aan de voeding die in de aarde zit. Wanneer je merkt dat de plant minder hard begint te groeien, zou je kunnen overwegen wat mest toe te voegen. Kies hierbij voor kalkhoudende mest. 

Rozemarijn plantjes die je in de keuken gebruikt zou je van een kleine hoeveelheid plantenvoeding kunnen voorzien. Pas op, dat je de plant niet te veel van deze voeding geeft. Dit tast de wortels van het kruid aan, waardoor de bemesting een averechts effect heeft. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor planten!

Rozemarijn verpotten 

Zeker wanneer je de rozemarijn plant in de keuken hebt staan kan het verstandig zijn om deze periodiek te verpotten. Het verpotten van rozemarijn doe je bij voorkeur in het voorjaar of aan het begin van de zomer. De plant heeft zo nog een heel groeiseizoen voor zich om de bij het verpotten beschadigde wortels te herstellen. Maak bij het verpotten van rozemarijn altijd gebruik van verse aarde. Zo heeft de plant weer voldoende bouwstoffen om te kunnen groeien in de nieuwe pot.

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.  

Rozemarijn stekken bij verpotten 

Kopstekken is de makkelijkste manier om stekjes uit een rozemarijn struik te halen. Bij kopstekken knip je een takje van de plant af, waarbij de voorkeur uitgaat naar een takje met tenminste zes of zeven bladeren. Dit is bij een rozemarijnplant al snel het geval. Je kunt het takje enkele dagen in een glas water hangen, waarbij uitsluitend de onderzijde van het takje in het water staat. Zodra er wortels zichtbaar worden, kun je het rozemarijn stekje naar een pot met aarde verplaatsen. Zorg dat de aarde vochtig, maar zeker niet te nat is. 

In het begin mag de rozemarijn plant nog niet in de volle zon staan. Doe dit pas, als duidelijk zichtbaar is dat de plant groeit. Het voorkomt dat de jonge scheut al snel verbrandt. 

FAQ – Rozemarijn verzorgen

  1. Kun je rozemarijn stekken? 

    Rozemarijn stekken is heel eenvoudig! Kopstekken is hierbij de beste methode, waarbij je een takje rozemarijn in een glas water zet. Zodra er wortels zichtbaar zijn kun je de jonge scheut naar een pot met aarde verplaatsen. Vermijd fel zonlicht in de eerste weken. 

  2. Hoeveel water heeft rozemarijn nodig? 

    Je hoeft rozemarijn maar heel weinig water te geven, zowel in de zomer als in de winter. Te veel water laat de wortels van de plant al snel rotten. In de tuin kun je de plant op een verhoogd stukje zetten, zodat het water sneller wordt afgevoerd in het najaar. 

  3. Woekert rozemarijn snel door mijn tuin? 

    Na de bloei kan de rozemarijn struik zaden laten vallen, waaruit nieuwe stekjes kunnen ontstaan. In vergelijking met verschillende andere kruiden is rozemarijn echter geen woekeraar. De struik kan wel relatief groot worden; geef rozemarijn de ruimte. 

Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kruiden!

Meest populair