De zoete aardappel komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en houdt dus van een warm klimaat. In de afgelopen eeuwen werd de zoete aardappel ook op andere continenten geïntroduceerd, waaronder Europa. Met name de afgelopen jaren wint deze aardappel aan populariteit. Je kunt hem dan ook met allerlei gerechten combineren en op verschillende manieren eten waaronder gekookt, rauw of gefrituurd. De zoete aardappel bevat bovendien gezonde vitamine B en E en mineralen zoals zink en jodium. Maar genoeg over waarom je zoete aardappelen zou moeten eten, dit artikel gaat over het kweken van de Ipomoea batatas, zoals zijn officiële naam luidt.
Inhoudsopgave
Stap 1: Poten
De zoete aardappel kweek je op dezelfde manier als onze bekende aardappel. Hij heeft alleen wat meer tijd nodig, dus begin in maart of april. Gebruik hiervoor kleine pootaardappeltjes of snijd eventueel een grote zoete aardappel in stukken. De zoete aardappel houdt van voedzame grond. Gebruik dus aarde waar je een flinke hoeveelheid compost doorheen hebt gemengd of koop bemeste tuinaarde. Zorg dat de aarde goed losgewoeld is. Je kunt de aardappels ook in een pot laten kiemen. Poot 1 of 2 aardappeltjes in een pot en dek deze af met plastic. Zet de pot op een warme plek, de zoete aardappel verloochent zijn afkomst niet en is dol op zon en warmte. Al na een dag of 7 kun je de eerste scheuten boven de grond uit zien komen.
Stap 2: De verzorging van de planten
Zodra de aardappels goed kiemen kun je ze overpoten in een grote pot of in de volle grond. Zorg ervoor dat de aanzet van de plant onder de aarde zit, dit gebeurt ook bij gewone aardappels. Als de plant in de volle grond staat dan hoef je alleen water te geven als het langere tijd droog is. Kweek je je zoete aardappelen in een pot dan is dagelijks water geven aanbevolen. Zodra de plant goed doorgroeit kun je plantengier op basis van heermoes geven. Hierdoor wordt de vorming van de knollen, de zoete aardappels dus, bevorderd. Je hoeft niet bang te zijn voor ziektes, de zoete aardappel is niet gevoelig voor de bij gewone aardappels wel voorkomende aardappelziekte. De enige vijand is de slak. Die is namelijk dol op de jonge blaadjes van de planten.
Stap 3: Zoete aardappels oogsten
Vlak voordat de eerste vorst zich mogelijk aandient in Nederland is het tijd om je zoete aardappelen te oogsten. De oogsttijd is in oktober/november. Het rooien van de aardappels gaat op dezelfde manier als bij gewone aardappelen. Je gebruikt hiervoor een riek of spint. De aardappelen bewaar je bij voorkeur in een afgesloten kist op een laagje nat zand. Bewaar ze op een donkere plaats zodat ze niet gaan uitlopen.
Is de zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel?
Je vraagt je misschien af of de zoete aardappel gezonder is dan onze bekende aardappel. Qua samenstelling is er wel degelijk een verschil. Zo bevat de zoete aardappel minder koolhydraten. Per 100 gram is het verschil 21 gram voor de gewone aardappel tegen 19 gram voor de zoete variant. De zoete aardappel, de naam doet het al vermoeden, bevat wel veel meer suiker. De zoete aardappel bevat per 100 gram 20 kcal meer dan de gewone aardappel. Als je op dieet bent is het dus geen aan te raden alternatief voor de gewone aardappel. Qua gezondheid maakt het niet veel uit of je kiest voor de zoete aardappel of de gewone aardappel. Beiden bevatten goede voedingsstoffen en gezonde vezels. Veel valt of staat met de wijze van bereiding.
Wist je dat….
- De zoete aardappel nauwelijks ‘vijanden’ heeft? Je kunt hem dus als je in de volle grond wilt kweken zonder problemen naast andere planten zetten, als hij maar genoeg zon en water krijgt?
- De blaadjes van de zoete aardappelplant prima geschikt zijn om als spinazie te bereiden of rauw in een salade te verwerken?
- De zoete aardappel ook wel bataat wordt genoemd, als afleiding van de Latijnse benaming Ipomoea batatas?
- Je de zoete aardappel ook prima rauw kunt eten?
- Je de zoete aardappel bij voorkeur ongeschild frituurt?