HomeKruidenKoriander plant verzorgen

Koriander plant verzorgen

De één vindt het heerlijk, de ander gruwelt ervan: koriander. Gebruik jij het af en toe in een soep of bijvoorbeeld salade? Zelf een koriander plant verzorgen is in dat geval ontzettend leuk! Niet alleen is koriander van een eigen plant verser, het is vaak ook goedkoper. Zodra je een takje van de korianderplant geknipt hebt, zal deze immers weer aangroeien. Je kunt een korianderplant verzorgen door deze als klein plantje in de supermarkt te kopen, maar de plant ook zelf kweken. Er zijn verschillende verkopers van zaden voor een koriander plant. 

Wist je dat je niet alleen de bladeren van een korianderplant kunt eten? Ook het zaad van de plant is te gebruiken in verschillende gerechten. Met name bij Indiase en Thaise gerechten wordt het kruid veel gebruikt. 

Geschikte plek:????️⛅
Water:????????
Voeding:????
Giftig:✖️

Geschikte plek voor een koriander plant 

Voor de ontwikkeling van de korianderplant is het raadzaam deze op een lichte plek te zetten, bij voorkeur niet in het felle zonlicht. Zeker wanneer de zon op z’n hoogste punt staat, kan deze de korianderplant beschadigen. In de halfschaduw gedijd de koriander plant het beste. Ook in de schaduw zal de plant blijven groeien. Mocht je de plant in de keuken hebben staan, zorg er in dat geval voor dat deze niet te dicht bij het raam staat. Zeker wanneer het een raam op het zuiden is. 

Water geven aan de koriander plant

Je hoeft de korianderplant niet heel veel water te geven. Eenmaal per week is voldoende. Zorg er wel voor, dat de aarde rond de plant niet uitdroogt. Dit zou de wortels kunnen beschadigen. Mocht je de plant in de tuin hebben staan, dan is het raadzaam deze in de ochtend of aan het eind van de middag water te geven. Het voorkomt dat het water op de bladeren van de korianderplant blijft liggen, wat ertoe zou kunnen leiden dat deze bij fel zonlicht verbranden. In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter. 

De korianderplant is niet winterhard. Dat wil zeggen dat deze af zal sterven, wanneer je de plant niet naar binnen haalt. Doordat er zaden in de plant zitten, zal deze zichzelf verspreiden. Een volgend jaar komt de plant weer op, door het verse zaad in de grond. Je kunt de korianderplant eventueel ook uitgraven aan het eind van de zomer, om deze naar binnen te halen. Zo geniet je ook in de wintermaanden van verse koriander bij de bereiding van je gerechten!  

Voeding voor een koriander plant

Over het algemeen geldt voor een korianderplant dat deze geen extra plantenvoeding nodig heeft. In het bijzonder, wanneer deze in de tuin staat. Gebruik je de plant in huis? Door de plant af en toe te verpotten of door de aarde te verversen, beschikt de korianderplant over voldoende bouwstoffen om zich te kunnen blijven ontwikkelen. 

Twijfel je of de plant nog voldoende groeit? Je kunt een klein beetje universele plantenvoeding aan de plant toevoegen. Volg de instructies op de verpakking hiervan, om te voorkomen dat je de plant te veel voeding geeft. Te veel plantenvoeding kan de wortels van de korianderplant verbranden. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor planten!

Koriander plant verpotten 

Een koriander plant die je in de supermarkt koopt, kun je eens in de zoveel maanden verpotten. Zo geef je de plant voldoende ruimte om zich te blijven ontwikkelen. Vaak wordt koriander maar in zeer beperkte mate verwerkt in gerechten, door de uitgesproken smaak van dit kruid. Een hele grote pot is om die reden niet nodig. Wanneer je de korianderplant verpot is het verstandig verse aarde te gebruiken. Zoals reeds genoemd werd, voorzie je de plant op deze wijze direct van nieuwe voedingsstoffen. 

Een korianderplant verpotten kun je het beste in het voorjaar doen! Dat is net voor het groeiseizoen, waarmee je de plant voldoende tijd geeft om mogelijk beschadigde wortels te laten herstellen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Koriander plant stekken bij verpotten 

Het stekken van een korianderplant is onder meer mogelijk door een deel van de moederplant af te steken. Zet het afgestoken deel direct in de aarde en zorg dat de aarde lichtvochtig is. Je kunt dit het beste in het voorjaar of de vroege zomer doen. Zo weet je zeker, dat de korianderplant goed wortelt in de nieuwe pot. 

Kopstekken is het alternatief voor het afsteken van een deel van de moederplant. Bij kopstekken steek je een takje met een paar bladeren in een glas water. Klem het plantje bijvoorbeeld tussen twee satéprikkers, zodat alleen het uiteinde van de steel in het water hangt. Zodra er wortels aan het uiteinde beginnen te groeien, kun je deze in een pot met aarde zetten. 

FAQ – Koriander plant verzorgen

  1. Kun je korianderplanten stekken? 

    Het stekken van koriander planten is heel eenvoudig. Er zijn verschillende manieren; door de plant af te steken, door het zaad uit de bloemen van de korianderplant te verzamelen en uit te zaaien en door gebruik te maken van kopstekken. 

  2. Hoeveel water heeft een koriander plant nodig? 

    De korianderplant heeft niet heel veel water nodig. Geef de plant in het voorjaar en de zomer wekelijks een beetje water, om te voorkomen dat deze uitdroogt. In de winter heeft de plant minder water nodig. 

  3. Woekert koriander snel door mijn tuin? 

    Korianderplanten kunnen gaan woekeren, doordat de bloemen van de plant hun zaad na verloop van tijd laten vallen. Door het zaad op te vangen of de bloemen tijdig weg te knippen, voorkom je het woekeren van een koriander plant. 

Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kruiden!

Meest populair