Home Buitenplanten Siernetel verzorgen

Siernetel verzorgen

Kenmerkend voor de Siernetel is het unieke blad van deze plant. Je komt de Siernetel in tal van verschillende varianten tegen, waarbij dit blad steeds weer is opgebouwd met een andere combinatie van kleuren. Het stimuleert het combineren van verschillende varianten van de Siernetel. Overigens kennen veel tuinders deze plant onder de naam Coleus. Een Siernetel verzorgen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wist je dat de plant van oorsprong uit Azië komt? Tegenwoordig zie je de plant steeds vaker in Nederlandse tuinen terugkomen. 

Je kunt de plant zowel binnen, als buiten gebruiken. Buiten is de Siernetel een hele mooie bodembedekker. In het bijzonder, wanneer je de verschillende kleuren met elkaar combineert.  

Geschikte plek:????️⛅
Water:????????
Voeding:????????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Siernetel 

De Siernetel is een plant die veel licht nodig heeft. Kies je voor een donkere plek, dan zal de plant z’n fraaie kleur al snel verliezen. Belangrijk hierbij is wel dat de plant niet in direct contact komt met het felle zonlicht. Het maakt dat een plekje in de halfschaduw het meest geschikt is. In de schaduw zal de plant het eveneens goed doen, mits deze niet te verstopt zit onder bijvoorbeeld een grote heester in de border. 

In huis kun je de Siernetel op een dressoir of televisiemeubel gebruiken. Je hoeft de plant niet direct naast het raam te zetten om deze te laten groeien. Het is zelfs onverstandig om de Siernetel in de buurt van een raam op het westen of zuiden te zetten. Vaak is het hier al snel te warm voor de Coleus. 

Water geven aan de Siernetel

Met name tijdens het groeiseizoen heeft de Siernetel regelmatig water nodig. Voor de Coleus loopt het groeiseizoen van eind april tot aan begin oktober, enigszins afhankelijk van de temperaturen in het voor- en najaar. Eens per week wat water aan de plant geven is voldoende. Pas op dat de grond rond de Siernetel niet te nat wordt. Zeker in het voor- en najaar is de tuinaarde vaak al snel vochtig genoeg. Door een vinger in de aarde te steken controleer je of de aarde rond de wortels van de Siernetel lichtvochtig is. 

Een Siernetel mag niet langdurig in kletsnatte grond staan. Dit kan ertoe leiden dat de wortels van de plant beginnen te rotten. Het schaadt de gezondheid van de Coleus. Mocht je de plant in een pot zetten op je terras of balkon, controleer dan of deze pot gaten aan de onderzijde heeft om het overtollige water af te kunnen voeren. Eventueel kun je overwegen de pot onderin te vullen met wat scherven van een oude bloempot of met hydrokorrels. 

Tip: de Siernetel is van nature gewend te groeien in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Het is daarom verstandig de plant regelmatig te besproeien met wat water. Doe dit niet met een tuinslang, maar met een kleine plantenspuit. Zo schaadt je de bladeren van de plant niet. 

Voeding voor een Siernetel

Een Siernetel verzorgen betekent niet alleen dat je deze zeker in het groeiseizoen periodiek water moet geven. Wat plantenvoeding zal de plant vaak ook goed doen! Zeker, wanneer je de Coleus in een pot hebt staan. Volg de instructies van de vloeibare plantenvoeding, om er zeker van te zijn dat de plant niet te veel voeding krijgt. Een te grote hoeveelheid plantenvoeding zal de zuurtegraad van de aarde rondom de Siernetel doen laten veranderen. Iets wat de plant eerder schaadt, dan dat het deze goed doet. 

Vaak hoef je de plant tijdens het groeiseizoen niet meer dan eens per maand plantenvoeding te geven. De plantenvoeding die je gebruikt voor een Siernetel in een pot, kun je ook gebruiken voor het voeden van een Siernetel in de volle grond. In de volle grond hoef je dit minder vaak te doen; eens per twee of drie maanden. In plaats van de vloeibare plantenvoeding kun je ook voor wat korrels koeienmest kiezen. Pas ook hierbij op, dat je niet te veel bemesting gebruikt.

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Siernetel verpotten 

Heb je het idee dat de Siernetel z’n mooie kleuren verliest? Het kan een reden zijn om deze te verplaatsen. Ook wanneer de Siernetel uit z’n pot dreigt te groeien, is het verpotten hiervan aan te raden. Overigens staat de Siernetel niet bekend als een plant die heel snel groeit. Het verpotten van de Siernetel doe je het beste in het voorjaar. Mocht je bij het verpotten wortels van de plant aantasten, dan heeft de plant nog een groeiseizoen voor zich om deze schade te kunnen herstellen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Siernetel stekken bij verpotten 

Geniet van nog meer kleur in je tuin of woning, door de Siernetel te stekken. Een Siernetel stekken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt een aantal stengels van de moederplant knippen en deze enkele dagen in het water zetten. De wortels zullen al snel zichtbaar worden aan de onderzijde van de plant. Als de wortels lang genoeg zijn, kun je de jonge stekken van de Siernetel verplaatsen naar een potje. Het gebruik van stekpoeder is hierbij niet direct noodzakelijk. Deze methode van stekken noemen we kopstekken. 

Tip: zorg dat alleen de stengel in het water rust door de onderste bladeren van de stengel af te trekken. De bovenste bladeren dien je te laten zetten, ze vormen straks het begin van de jonge Siernetel. 

De eerste weken is het belangrijk de grond rond de Siernetel stekjes vochtig te houden. Poot de stekken niet direct in de volle grond, maar eerst in een compact formaat pot. Als ze wat groter zijn kun je deze naar de tuin verplaatsen. 

FAQ – Siernetel verzorgen 

  1. Is een Siernetel giftig? 

    Een Siernetel is niet bedoeld om te eten. Mocht je kind of huisdier bloemen of bladeren van de plant hebben ingenomen, dan is het verstandig een arts om advies te vragen. 

  2. Hoeveel water heeft een Siernetel nodig? 

    Een Siernetel heeft maar weinig water nodig, zeker in het najaar en de winter. Tijdens het groeiseizoen, in het voorjaar en de zomer, dien je de plant eens per week water te geven. Probeer de aarde rond de plant lichtvochtig te houden. Buiten zal dit vaak natuurlijk gaan door regenbuien. 

  3. Moet ik een siernetel snoeien? 

    Het snoeien van een siernetel is in principe niet nodig. Om de groei van de plant te stimuleren kan het verstandig zijn de uitgebloeide bloemen in de zomer weg te knippen. Mocht de plant fors gegroeid zijn, dan kun je deze terugsnoeien of verplaatsen naar een plek waar deze meer ruimte heeft. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van buitenplanten!